Вільне життя

Медяники: рецепти, бувальщини і секрети випічки

Медяники для бійців АТО. Найдовше зберігаються заварні медяники. Це з тіста, яке виготовляють за спеціальною технологією, що дозволяє смаколикам не черствіти мінімум півроку.

DSC_0095 DSC_0096Нині волонтери активно практикують випічку та розмальовування медяників (чи, як частіше їх називають, — пряників). Як розповіла майстриня зі Зборова Оксана Кравець (ми уже писали про те, що вона тривалий час займається виготовленням та розмальовуванням цього виду печива), найкраще для бійців АТО пекти заварні медяники.

Є три технології виготовлення медяників: холодний, заварний і напівзаварний. Вони вказують на термічну обробку інгредієнтів. Найменше медяники зберігаються не черствими, коли приготовані «холодним» способом (інгредієнти не піддають термічній обробці). До двох місяців – напівзаварні. І півроку – заварні.

Якщо медяники готують на меду (бо є ще й «без медові», каже Оксана Кравець), то ці смаколики можуть зберігатися роками.

 Як відшукати вдалий рецепт

DSC_0066За словами пані Оксани, початківцю-кондитеру важко одразу зорієнтуватися, чи не підсунув, бува, невідомий автор якусь «свиню» в рецепт. Якщо замість «цукор» написано «сіль», то помилка очевидна. Важче розібратися у пропорціях.

Щодо медяників, то тут співрозмовниця радить стежити за наступного пропорцією вдалих смаколиків:

  • 1 частина меду
  • 1 частина цукру
  • 0,5 частини масла/маргарину
  • 2 частини муки

«Більше довіри викликають рецепти, надруковані в кулінарних журналах, — каже Оксана Кравець. — Мінімум довіри – до рецептів на сайтах. Слідкуйте за послідовністю добавляння інгредієнтів. Дотримуйтеся рецепту, адже успіх залежить не тільки від кількості, а послідовності змішування складників».

А ось і базовий рецепт медяників:

  • 2 яйця
  • 100 грамів цукру
  • 50 грамів масла
  • 100 грамів меду
  • 0,5 ч л соди
  • 1,5 склянки муки

Спершу збити яйця з цукром, тоді додати решту інгредієнтів. Замісити тісто, розкачати, витиснути формами. Бляшку посипати мукою, викласти тісто і пекти в духовці 10-15 хвилин при температурі 180 градусів.

Витягнути, остудити. Збити білок із цукровою пудрою, за потреби додати барвників і розмалювати ласощі.

 «Медяникові» бувальщини

DSC_0064Вишукуючи рецепти, Оксана Кравець натрапила на дві цікавих оповідки про те, як і для чого пекли медяники наші предки.

У багатих родинах Київської Русі був цікавий звичай — коли народжувалася дівчинка, збиралися господині і пекли медяники. Рецептура тоді була інша, у тісто додавали коріння різних рослин, обов’язково мав бути мед. Над тістом проводили спеціальний обряд. Коли медяники випікали, їх складали у спеціальні дерев’яні скрині. Не відкривали їх доти, полки дівчина не виходила заміж. На весіллі, коли церемонія добігала до кінця, скриню відкривали і медяники роздавали гостям.

Інший факт із давніх часів: існував на деяких територіях сучасної України звичай пекти великий медяник, який давали дівчині як придане. За габаритами він був чималий: для того, щоб його довезти до дому жениха, запрягали двох волів і возом везли на нову хату.

Фото авторки

Loading...

Про автора

Віра Перун

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Новини

Підписка на новини