Вільне життя

Хвоя в «меню»

Взимку організм тварин усе більше потребує вітамінних кормів. Добра вітамінна підгодівля — хвоя. Вона поповнить дефіцит вітамінів А, С, К і Е, крім того, має стимулюючу дію. Її цілющу силу знали ще в давні часи і застосовували у медицині та ветеринарії. У давнину зауважували, що згодовування її тваринам прискорює в них линяння, покращує загальний стан. Кози і вівці, а також кролі їдять хвою без будь-якої підготовки до згодовування.


Настої і відвари, приготовані із хвої, здавна застосовують для прискорення відгодівлі свиней. Настої готують так: подрібнену сировину кладуть у дерев’яну діжку, заливають гарячою водою, закривають кришкою і настоюють 6-12 годин. Потім проціджують і випоюють тваринам.

Можна приготувати настій і по-іншому. Порубані хвойні гілки складають у полотняні чи марлеві мішки і опускають у бочку з гарячою водою. Досить насичений настій виходить і після млоїння хвої, залитої гарячою водою, у печі. Свиням дають до 2 л настою на голову на добу, великій рогатій худобі — до 5 л.

Хвою, подрібнену на борошно, згодовують у суміші з іншими кормами коровам до 5 кг, свиням — по 0,5-1 кг на добу.

Запаси вітамінів в організмі тварин поповнять тепер і відходи свіжої капусти, моркви, буряка, цибулі. Кози, наприклад, охоче п’ють навіть розсіл з-під солоних огірків і помідорів.

За матеріалами інтернет-джерел

Фото з вільних джерел

Loading...

Про автора

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Новини

Підписка на новини