Вільне життя

Колядки і «йолка»

І чо то так є — кілько часу тре, жеби до тих свят сі підготувати, пририхтувати! А прийде святочний день — раз, два, три — і всьо. Ніби й не проспав, ніби й не проїв, а все одно, злетіли, і оком не змигнув.

А там ще скік-плиг — та й Стрітення, а за ним — майже весна. Но я си думаю, же закім кутю всю із запасів не виїли, і закім остатний хвостик від ковбаси не облизали, доти свята не пробігли. Так що ще святкуємо. Но головне — не дивитисі телевізор, а то файний настрій пропаде. Я во включив раз кілька каналів за давньою звичкою та й пошкодував. Під вікном церковний хор на церкву гроші колядує, а по той бік екрану — ані коляди, ані щедрівки, ані віншування, ані посівання. Гоцки-скоки і «йолка». От вам і свято. Нє, я такого свята не хочу. В нас якби вертепи всі, які є в Україні, пустили в той телевізор, та якби колядки всі проспівали, то би тижня не вистачило тотим «режисьорам» і кіношникам, жеби показати. Десь хтось затягне «Нову радість» та й то спаскудит мелодію. До чого ж світ сі котит, га? Навіть поколядувати до ладу теперка співаки та співачки не годні. Он хлопці на передовій і то колядували, розказували мені сусіди, і так файно, же наш сільський хор так не втне. А тутка позбирали в ящик мудрагелів, а вони ні до складу, ні до ладу не гикнут.

Певно, тре їх нормальним їдлом годувати і вчити наново співати. Спершу беремсі до їдла і будем рихтувати рогалики з повідлом.

До 100 грам сироватки всипати 50 грам цукру, додати 200 грам сира, капку солі і ванільку. Яйце вибити в горнятко, відділити півжовтка, яким будемо потім рогалики змащувати, решту додати до сирної маси і збити міксером на однорідну масу. Чайну лижку сухих дріжджів вимішати з 300 грамами просіяної муки і поступово додавати до маси. Як тісто зачне відлипати від стінок миднички, додати столову лижку олії і скалатати з тіста кулю. Накрити посудину рушничком і поставити в тепле місце, най виросте двічі. Тоди розділити його на три частини. Кожну розкачати на круг, розрізати на сегменти. Підготуйте зо шклянку густого повідла. Викладаємо його потрошки на широкі краї тіста й загортаємо рулетиком до вужчого краю. Рогалик згинаємо підковою, защіплюємо краї і викладаємо на посипану мукою бляшку. Збиваємо залишену частину жовтка і змащуємо рогалики. Печемо до 15 хвилин при температурі 220 градусів. Як витягнете бляшку, то скропіть смаколики трошка водою і накрийте рушником, закім не вистигнут.

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА

Loading...

Про автора

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Новини

Підписка на новини