Вільне життя

Курям необхідні мінерали

f32d39c302208c981051f830c0755c63_photo

Нестача мінералів може викликати у курей серйозні проблеми зі здоров’ям. До найважливіших мінеральних речовин, без яких неможливо нормальне функціонування організму птиці, належать кальцій, фосфор, марганець, хлорид натрію, цинк.

Для здоров’я курей необхідна не тільки достатня кількість цих мінералів, а й правильне їх співвідношення. Іони кальцію та фосфору виконують функцію електролітів у рідині тканин організму, завдяки ним активізуються окремі ферменти. Фосфор входить до складу багатьох протеїнів, амінокислот, ліпідів і нуклеїнових кислот. Порушення нормального рівня фосфору та кальцію призводить до захворювань кісток: вони стають крихкими, ламкими, може розвинутися рахіт. Несучки відкладають яйця з тонкою шкаралупою. Прояв дефіциту фосфору і кальцію схожий із симптомами нестачі вітаміну D. Лікування аналогічне: курям треба давати подрібнений черепашник, крейду, кісткове борошно, фосфати, борошно з яєчної шкаралупи.

Брак фосфору, кальцію, а також сірки й деяких амінокислот (цистину, метіоніну, лізину) є причиною розкльовування яєць і вищипування пір’я. Таким способом кури намагаються поповнити нестачу мінеральних речовин. Для профілактики треба вводити в їх раціон, крім крейди й черепашок, зелень, капусту, моркву.

Нестача марганцю негативно впливає на продуктивність, інкубаційні якості яєць і в цілому на життєздатність птиці. З дефіцитом марганцю пов’язане захворювання перозис — порушення розвитку кістяка. Уражаються суглоби. Сухожилля литкового м’яза зісковзує, кінцівки рухаються неправильно, вбік. Перозис проявляється в ранньому віці — приблизно до п’яти тижнів. Уникнути захворювання можна, додаючи до корму кісткове й рибне борошно, черепашки, сульфат марганцю.

Хлорид натрію, або звичайна кухонна сіль, виконує в організмі вкрай важливі функції. Натрій активізує проходження нервових імпульсів у тканинах. Хлор — компонент шлункового соку та соляної кислоти. Він сприяє нормальному травленню. Брак натрію і хлору призводить до порушення обміну речовин. Тому корм для курей потрібно солити з розрахунку 2—4 г на 1 кг. Однак і надміру старатися теж не слід: більш високі концентрації хлориду натрію викликають отруєння. Курчата, наприклад, гинуть, якщо в один кілограм корму додати 7—8 г солі. Відбувається зневоднення, м’язове виснаження, набряк серця і легень, а потім летальний результат.

О. НУЖНИЙ

Фото з вільних джерел

Loading...

Про автора

Вільне Життя

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Підписка на новини