Вільне життя

Фігурові, як печеньки

7001

Пекла колись моя сусідка вівсяне печиво. Все прибалікувала, же той рецепт її бабця від прабабці перейняла, а та — від прапра якоїсь там родички, котра мало не цісару їсти варила.

Ну, сусідка приплести вміє. Особливо коли діло доходило до наминання, то вона, навіть якбись не хтів їсти, примудрилася в писок їдну-дві штуки втиснути. «Та шо ти сі парадуєш, та їж! Будеш фігуровий, як тоте печенько!» — і мусівісь втягнути живіт і зрумигати смаколик, ще й прицмокнути вкінци.

Я вже колись сусідці казав: «Чи то не ти майстер-клас нашим політикам давала, як мені з тими печеньками? Вони ті будь-яку рехворму впхают в кишеню зо солодкими словами. Та так наприбалікуют, же будеш думати, що від вічних податків, які ростут, мов на дріжджах, ти тілько будеш фігуровим ставати».

Я вже колись казав: наклали на нас податок на хати, тоди пішли свині, корови, кури, а теперка ще й за стодолу мусиш платити. Дійде до того, же буде комісія ходити, як було за німців, і виходок перевіряти. Є купка — плати за купку, нема — плати за то, що нема, бо, певно, десь сховав чи закопав, а по закону так не має бути. То ми в скорім часі будемо і справді фігурові на всі боки. Ще коби з того вівса не заіржати. Бо й так жиємо, як ті коні — орем-орем, возим-возим, а нами ще й поганяют. Но, як казав їден мудрий чоловік, все так не буде.

Колись сиділи молоді панянки на вівсянці, жеби худнути. Теперка можна з тими нервами нею сі лічити, бо з вівса навар дуже добрий для жолудка. А крім того, з вівсяних пластівців можна зварганити незлецкий пляцок. Тож тримайте рецепта.

Для него нам треба буде 100 грам масла, шклянку цукру, два яйци, шклянку вівсяних пластівців і шклянку муки, а ще зо дві жмені горіхів чи родзинок десь так зо шклянку.

Виминаємо в мисці розм’якле масло з цукром, тоди збиваємо міксером, далі вибиваємо яйці і знов товчем. Затим додаємо пластівці. Можна їх змолоти на м’ясорубці, а можна і так. Я си молов, бо що то старому сі мучити з тим жуванням. Вкінці додаємо горіхи подрібнені чи родзинки. Як маєте — то й курага підійде чи, як теперка модно, сухофрукти. І, нарешті, мука. Замішуємо тісто, робимо невеликі кульки, обкачуємо в муці, розпляскуємо на палянички і викладаємо на бляшку. Перед тим її треба застелити пергаментним папером. Печемо зо 15—20 хвилин при температурі 200 градусів.

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА

Loading...

Про автора

Вільне Життя

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Підписка на новини