Вільне життя

Панакота не для кота

Встав я зрання — і вйо до роботи. Самі же знаєте, яка то є в селі робота літом: конче тре обійти худобу, птицю, наварити їсти, здибатисі зо сусідами, довідатисі всі місцеві новини, поговорити про то, що сі діє в Україні та світі.

Їдним словом, робота сі здибе, а як сі здибе, то ціла купа.

Заким господарку свою маленьку попорав, поснідав си добре, як то в тім анекдоті про вісім смажених яєц і сорок сантиметрів ковбаси. А тутка кум сі навідав та й мені всі новини розказав. Я вже телевізор включаю рідко, серце не те, то кум мені розкаже пом’якше за ящик. Що там знов маєм? Політики і чиновники ніцно до економії закликают: газ не паліт, світло не світіт, зато бензин дорогий купуйте, олію таку саму, продукти. А дорогі, бо той доляр скаче: то виріс, то зліз. Що то воно сі діє? Тутка на городі колоради бараболі доїдают, а тамка країну політики дожирают!

Жеби серце з розпуки не трісло, тре полуницю їсти. Полуниця ж всяко оздоровчо діє на наш організм. У ній повно вітамінів і корисних речовин. Ще вона добре діє на травлення і помагає не старіти. Я си раз взяв миску і захтів, як то в телевізорі показуют, маску зробити. Ну і що — їдна ягода на писок, а друга — в писок. Посидів півгодини, потім глядь у дзеркало — як було 74 зморшки, так і сі лишило. Дурно ягоди попсував. Як то кажут, захтіла баба дівкою стати, а дід писок латати. Нє, ліпше ягоди їсти! І навіть з них якийсь смаколик зварганити. Як-от панакоту. Нє-нє, тутка не про кота мова. І не з кота смаколик тим більше! Тілько полуниці, молоко і фантазія.

Отож ягоди файно промиваємо, хвостики обскубуємо і подрібнюємо в блендері. Вершки змішуєм із молоком і цукром, додаємо желатин і ставимо нашу молочну суміш на повільний вогонь. Потім обережненько здіймаємо з вогню і невеличкими порціями кладемо туди змелену полуницю. Розливаємо десерт у маленькі банячки і ставим до холодильника. Після того, як загусне, опускаємо формочки на кілька секунд у горичу воду, по краю проводимо обережно ножиком, бо ж тре якось дістати тую смакоту, і перевертаєм панакоту на миску. Потім зверха прикрашаємо цілими ягодами, жеби файно виглядало і — смачного! Я навіть із котом сі поділивсі, і він їв, аж вуса заталяпав.

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА

Loading...

Про автора

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Новини

Підписка на новини