Сусідка кілька кілограмів цукерків накупила, чуколяди, словом, винесла з хати майже всю пенсію, зато сі тішит, же онуки будут мали що цілий тиждень їсти. І не якусь там зупу, а тілько марципани.
Але якось забігла до мене, принесла яйці для торта, про який повім трошка нижче, та й каже: «Ти знаєш, шо мій внук вичитав в Інтернеті? Тойво Колєсніков, же мав свою цукеркову фірму, записав її на «Донецку республіку». Навіть знимка тих цукерків є — на обгортці писало, же теперка тоті цукерки не в Україні сі виробляют, а в «ДНР». А я, дурна, як купувала в магазині, то сі не придивила. Взяла кілька недорогих видів, а вдома сьмо сі придивили, же частина ─ з тої фірми. Правда, «ДНР» тамка ще не намалювали». «Певно, із запасів «українских» ті солодощі в нас випродуют, — кажу. — Але ще во трошка, ми порозкуповуємо на свята «заначки», і, може, в тернопільских магазинах «ДНР» сі появит». Ну і що робити — не викидати добро у сміттярку чи свиням. Неприємний сюрприз, як-то кажут, но що зробиш? Ще молоде скорше зобачит той дрібонький напис, а старе без вокулярів дивисі, де дешевше хапнути. От і хапнули…
Жеби не витрачати гроші на якусь там хімію та ще й з терористских рук, можна самим зварганити якусь смакоту. Хоць би такий-во тортик.
Для него нам тре дві яйци, по 100 грам цукру, сметани і масла кімнатної температури, три шклянки муки і пів чайної лижки поташу. Цукор перетріть із маслом, вибийте яйці, виляйте сметану і в неї висипте поташ. Потрошка досипайте муку і вимішуйте. Тісто має вийти, як на вареники. Поставте його на півгодинки в холодильник, бо нинька така зима, же надворі трава зеленіє. То на ганку тісто точно не змерзне. Тим часом можна збити крем. Для него тре 400 грам сметани і півслоїчка згущівки. То всьо добре збити. Можна всипати ще капку цукру, як дуже вже любите солодке. Крем має бути таким, жеби добре просяк у коржі, які будете пекти. То ви його нарихтуйте, а теперка берітьсі до тіста. Поділіт його на 12─15 частин і тоненько розкачайте. Посипте малу бляшку мукою і на неї викладіт тісто, трошка попроколюйте виделкою. Розігрійте духовку до 190 градусів і печіт коржики по п’ять хвилин. Закім будут теплі, то пообрізайте-підрівняйте краї, кришки лишіт для посипки. Перемастіт коржі кремом, верхню паланицю теж, подрібніт обрізки, можна до них додати трошка горіхів і посипте тим всім торт. Лишіт його на ніч на холоді.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте