Вільне життя

Заправимо борщ літом

Найліпший час перепочинку для нервів і очей — літо. Бо замість нидіти коло телевізора, радейка і слухати по них політичні та ще єнчі балачки ми дружно шуруємо на городи, грядки й товчемо колорадів на бараболях.

А апетит літом який! Сусідка взєла свою онуку тамтого тижня буряки сапати. Ледве витягла з хати, бо дівка ніяк не хтіла йти. Але якось умовила. Ну то потім хвалитьсі — поскубла трошка дитина траву, помахала сапою, на сонці сі вигріла, а як прийшли додому, то ум’яла миску борщу і миску бараболь. «А до того їла, як муха, — не вгомонитьсі сусідка. — Все в тих книжках і комп’ютері. Каже: не хочу їсти. Тілько каву пила до десіть горнят на день. А тутка дивисі-во, шо сі стало». Та й сама за тиждень-другий на городі сусідка помолоділа, а то вічно в тих серіалах сиділа й за Шустером охала.

Но зась балакати — будемо щось добре рихтувати. На сей раз поповнюємо наш вільножиттівский рецептурник рецептом борщику із фрикадельками від Марії Шпак.

«Страва, яка найбільше смакує влітку, — це зелений борщ, — каже пані Марія. — Тож беремося до справи. Ставимо каструлю з трьома літрами води на вогонь і накриваємо кришкою, щоб швидше закипіла. Чистимо дві молоді картоплини, одну морквину й нарізаємо невеликими шматочками. Тільки-но вода закипить, солимо її та кладемо картоплю і моркву. Тим часом формуємо з 200 грамів фаршу фрикадельки без додавання будь-яких інгредієнтів, кладемо в борщ і нехай кипить приблизно вісім хвилин. Потім разом зі щавлем додаємо в борщ молоде листя буряка (приблизно по 100 грамів). Це доповнює його смак. Наприкінці добре розбиваємо яйце і, помішуючи, вливаємо його в борщ. З яйця виходить тонка «бахрома», яка робить борщ більш ситним. Зелену цибулю, кріп і петрушку дрібно нарізаємо та кладемо в борщ наприкінці. Нехай ще раз закипить — і страва готова. Подавати борщ зі сметаною. І чим її більше, тим смачніше.

А до борщу дуже добре смакують пиріжки з картоплею і кропом. Потрібно відварити картоплю, розім’яти її, а коли вона трошки вистигне, додати жменю сиру, порізаний кріп, зелену цибульку й поперчити. Потім готуємо тісто: беремо миску і розбиваємо в ній два яйця, додаємо дві жмені сиру, чайну ложку соди, погашену оцтом, солі й на кислому молоці замішуємо тісто. Розкачуємо його або руками формуємо кульки і виробляємо пиріжки. Обсмажуємо їх на олії. Готові пиріжки поливаємо розтовченим часником з олією».

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА

Loading...

Про автора

Всеукраїнська незалежна громадсько-політична газета

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

46001
м.Тернопіль
вул.Гетьмана Сагайдачного,9,
+38 0352 235 461
Email: webmaster@vilne.org.ua

Підписка на новини