Восени та взимку імунітет людини слабшає. Тому лікарі радять «налягати» на певні продукти, щоб підтримати організм.
На думку фахівців, перед наступом холоду необхідно якомога частіше їсти гарбуз, буряк, баклажани і помідори. Зокрема, в гарбузі у великій кількості містяться бета-каротин, залізо, магній, кальцій, вітаміни груп В, К, С, Е, РР і А. Його вживання позитивно позначається на процесі кровотворення, а крім того, це ідеальний продукт для тих, хто худне. Вживання буряка сприяє нормалізації обміну речовин, поліпшує стан серцево-судинної системи, м’язів. Баклажани, в яких багато клітковини (та ще вітамінів і мінеральних речовин), стимулюють роботу кишківника і знижують рівень холестерину. А найбільша користь помідорів у тому, що вони містять сильний антиоксидант — лікопін. Він збільшує свої цілющі властивості в приготовлених плодах, а не в сирих. Цей потужний природний засіб має протиракову дію, запобігаючи мутації ДНК і росту ракових клітин.
До зимового меню також варто додати квашену капусту і сухофрукти, адже вони чудово зміцнюють імунітет і покращують захисні сили організму. 3а словами експертів, під час природного квашення капуста й огірки набувають нових властивостей. Ідеться про овочі, при приготуванні яких не використовують оцет, а як консервант застосовують цукор і звичайну сіль. Квашена капуста містить у кілька разів більше аскорбінової кислоти і бета-каротину, ніж свіжа.
Холодної пори також треба їсти фініки, інжир, родзинки, курагу. У них великий вміст клітковини, повний комплект вітамінів і мінералів, а також необхідних амінокислот. У м’якоті сухофруктів, особливо фініків, є багато калію, необхідного для хорошої роботи кишківника. Також ці продукти багаті на амінокислоти. Крім того, в усіх сухофруктах в різних кількостях є магній, цинк, селен і залізо.
Тож подбайте самі про себе!
Підготувала Ольга ВОЛИНСЬКА.
Фото з вільних джерел