Чого добру пропадати

Чого добру пропадати

Їздять у нас во різні артисти на гастролі. А перед виборами всякі кандидати з «концертами» показуютьсі на селі і в місті. А чо ніхто не робит таких концертів для тих же різьбярів, парикмахерів, газдинь, га?

Був у мене їден знайомий годинникар. Той зо старого дрантя робив нове цокало. Ото би як приїхав і порозказував людям, як можна самим годинник злегка підремонтувати. Або швець — нарадив, як за чобітьми доглядати, жеби сі не розлізли від першого дощу. Чи газдиня секретами би сі поділила. Але де там. Всьо так зроблено, жеби витратив купу грошей на якесь недоробло, воно сі розірвало-поламало, і знов йди купуй нове. А власники тих бракоробних цехів тілько й клепають все нові й нові штамповки та й свої кишені набивают. А кому замало, той до влади лізе. Возят во таких перед виборами містами і селами, як молодих. Правда, дехто вже в такому віці до влади лізе, що возять його, ледь не як ті мощі.

Но кому сі пожалієш на таке? Во побурчу-побурчу та й іду до якоїсь роботи. Днями назбиравім у садку кількоро яблук, то надумав спекти з них медовик.

Ладимо си шість яєц, шклянку цукру, шклянку рідкого меду, дві чайних лижки поташу, столову лижку оцту і дві з половиною шклянки муки. То для тіста. Для начинки приготуйте два кіля яблук, шклянку цукру, дві пачки вишневого желе і 50 грам масла. Крем будемо робити з 900 грам сметани, шклянки цукру, дві пачочки ванільки і три пачки загущувача.

Беремсі за тісто. В миску вибиваємо яйці і додаємо цукор, файно збиваємо. Тоди виливаємо мед, далі збиваємо. Маса має вийти однорідна. Потім гасимо оцтом поташ і виливаємо до тіста. Накінец сиплемо муку і замішуємо тісто. Виливаємо його у форму. Перед тим її тре застелити пергаментним папером.

Духовку розігріваємо до 190 градусів. Печемо корж 40—50 хвилин. Поки він сі рум’янит, чистимо ябка. Зрізаємо шкірку, вибираємо серединку, змиваємо водою і тремо на бураковій тертці. Далі викладаємо їх на велику пательню, додаємо цукор і масло та й тушкуємо на маленькім вогни 20 хвилин, жеби ябка сі розварили. Постійно помішуємо. До горичої маси висипаємо дві пачки вишневого желе, файно перемішуємо і даємо остигнути до кімнатної температури. Так буде легше перемащувати корж.

На крем збийте сметану з цукром, ванількою і загущувачом.

Корж має трошка остигнути. Розріжте його на три паланиці. На нижну викладаємо половину яблучної маси. На неї — трету частину сметанкового крему. Те саме зробити з другою паланицьою. Накрити потім її третою, викласти решту сметанного крему і посипати тертою чоколядою.

Смачного!

Ваш пан ЮЗЕК

Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА