Іван Кузь: «Учасники АТО (ООС) мають пільги щодо відведення земельної ділянки для будівництва»

Іван Кузь: «Учасники АТО (ООС) мають пільги щодо відведення земельної ділянки для будівництва»

Питання, що стосуються землі сільськогосподарського призначення — оформлення у власність земельної ділянки, передачі землі в спадок, відновлення права на землю, хвилюють українців і тепер, хоч минуло чимало років відтоді, як громадянам були надане право приватизовувати земельні ділянки.

Підсумовуючи 2018 рік, керівник Держгеокадастру в Тернопільській області Іван Кузь відповів на найбільш поширені запитання, що стосуються земельних відносин, з якими громадяни зверталися.

— Які пільги на землю мать учасники АТО (ООС)?

— Відповідно до частини першої пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту» учасникам АТО (ООС) встановлено ряд пільг, зокрема щодо першочергового відведення земельної ділянки для будівництва. Законодавцем передбачено, що нормативні акти органів місцевого самоврядування та державної влади, які обмежують права і пільги ветеранів, перед Законом, є недійсними.

— Як учаснику АТО (ООС) отримати земельну ділянку для забудови?

— Для отримання землі учаснику АТО (ООС) для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд необхідно звернутися з заявою до розпорядника земель: міської, сільської чи селищної ради, де є бажана для приватизації земельна ділянка. Наділи для будівництва житла — в межах населеного пункту. В клопотанні потрібно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Додати графічні матеріали, на яких зазначено місце розташування земельної ділянки.

— Потрібен кадастровий номер на землю Чи треба «робити» нову приватизацію, якщо є державний акт?

— Попри те, що державні акти старого зразка не містять інформації щодо кадастрового номера, вони вважаються дійсними.

Проте, під час продажу землі, оформлення спадщини, іншого відчуження земельної ділянки тощо виникають проблеми через відсутність кадастрових номерів земельних ділянок у державних актах старого зразка. Тобто кадастровий номер є обов’язковою умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини щодо земельної ділянки та здійснення інших юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою.

Присвоєння кадастрового номера на вже приватизовану земельну ділянку при існуючому державному акті старого зразка відбувається на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки за заявою їхніх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником такої документації із землеустрою.

Щоб внести ділянку до реєстру, потрібно звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

— Чи має право неповнолітня внучка на безоплатне отримання земельної ділянки у власність?

— Якщо особа, яка досягла 18 років хоче отримати безоплатно отримати земельну ділянку, батькам (усиновителям) слід звернутися до органу місцевого самоврядування чи державної влади, згідно з повноваженнями, визначеними статтею 122 Земельного кодексу, із заявою від імені дитини в порядку встановленому частиною шостою статті 118 Земельного кодексу. Потрібно отримати в органах опіки і піклування дозвіл на те, щоб батьки чи усиновителі оформили на дитину земельну ділянку.

Валентина ДЕВЛИШ.