Грип: як розпізнати і чим лікувати

Грип: як розпізнати і чим лікувати

Від початку епідсезону в Україні померли внаслідок грипу 25 осіб. За інформацією МОЗ, вони не мали щеплень проти вірусу й надто пізно звернулися до лікарів.

У відділі епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру повідомили, що на території нашої області захворюваність на грип і ГРВІ поки утримується на рівні сезонної, епідпоріг не перевищений. Протягом третього тижня січня загальна захворюваність становила 81,2% до розрахункового показника визначення початку епідемії. Поки зареєстровано 258,9 випадка на сто тисяч населення, а епідемією вважаються 319 випадків.

Нею, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нам цьогоріч загрожують нові штами — «Сингапур» і «Колорадо». З третім — «Мічиганом» ми вже «знайомі».

Спалах захворюваності на грип залежатиме від циркуляції збудників та погодних умов. Проте кількість хворих уже зростає, особливо серед школярів, адже зимові канікули закінчилися. Позаминулого тижня на Тернопільщині грип вклав на лікарняні ліжка 170 осіб, понад половина з яких — діти.

Часто люди, яких вполював вірус, легковажать, бо думають, що просто застудилися. Але грип суттєво відрізняється від ГРВІ. Чим саме — пояснює сімейний лікар амбулаторії №5 Тернопільського міського комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олена Лісова:

— Гостра респіраторна вірусна інфекція розвивається поступово із закладеності носа й нежитю, температура може підвищуватися до 37—37,5 градуса, людина відчуває загальну слабкість, часто чхає, кашляє, відразу починає боліти горло. При грипі хвороба починається гостро: різко піднімається температура — до 38 градусів і вище, людину лихоманить. Кашель, закладеність носа і нежить з’являються тільки на другу-четверту добу, тоді ж може заболіти горло, але не обов’язково. При грипі пацієнта мучить біль у голові та м’язах, червоніють і сльозяться очі, виникає боязнь світла.

В епідемічний період особливо повинні берегтися люди, котрі належать до груп ризику. Це ті, кому за 65 років, вагітні жінки, люди з надмірною вагою, цукровим діабетом, із хронічними серцево-судинними, легеневими, іншими важкими недугами і, звичайно, діти до п’яти років.

До реформування первинної ланки медицини батьки зазвичай викликали лікаря, якщо в дитини суттєво підвищувалася температура. Тепер це не є підставою для виклику. Якщо температура висока, її можна збивати лише двома типами жарознижувальних ліків — ібупрофеном або парацетамолом. Поняття «висока» — індивідуальне, адже всі по-різному переносять температуру.

Аспірин (ацетилсаліцилова кислота) заборонений категорично. Відомий педіатр Євген Комаровський, посилаючись на сучасні дослідження, стверджує, що аспірин може викликати «синдром Рея — гостре ураження печінки типу цирозу з летальністю понад 90 відсотків. Воно трапляється тоді, коли на певні структури печінки одночасно діють вірус та аспірин, а вони — несумісні».

— Ібупрофен або парацетамол — і більше нічого, — наголошує лікар педіатричного відділення №3 Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Зоряна Онуферко. — Якщо ці ліки збивають температуру, обов’язково треба давати дитині багато пити, щоби слизові оболонки не пересихали і слиз не згущувався, бо він забезпечує функціонування місцевого імунітету. Жодних спеціальних препаратів, у тому числі гомеопатичних, імуностимуляторів не потрібно. Для грипу характерні три-чотири дні високої температури. Якщо жарознижувальні ліки не допомагають або діють недовго, покращення на четвертий день немає чи після нього знову стало гірше, посилився кашель, зблідла шкіра, з’явилася задишка, сильний біль — треба обов’язково звернутися до лікаря.

Щодо дітей віком до шести місяців, то в них, як правило, не буває високої температури. Якщо вона підвищилася до 39 градусів, треба негайно бити на сполох.

Зоряна Василівна не радить батькам давати дітям так звані профілактичні препарати, бо вони неефективні. Якщо одна дитина принесла до класу вірус грипу — ні оксолінова мазь, ні імуностимулятори не допоможуть вберегти однокласників. Якщо грип уже вдома, то перехворіє, як правило, вся сім’я.

Отже, від грипу не захистять ні часник із цибулею, ні лимони, ні аптечні вітаміни й противірусні засоби — тільки захисні антитіла в крові. Вони з’являються або тоді, коли людина перехворіла тим чи іншим штамом грипу, або має від нього щеплення. Якщо грип вас заскочив, а в організмі немає антитіл — ви захворієте.

Аби знизити рівень захворюваності й запобігти важким ускладненням, медики радять щеплення. Ми вже писали про те, що в продажу є дві вакцини, до складу яких включені нові штами, — це Ваксігрип Тетра (від 280 гривень) і ДжіСі Флю (від 2287 гривень). Щепитися передусім потрібно людям, котрі належать до медичних і професійних груп ризику . За станом на 21 січня в нашій області щеплення отримали тільки 1593 особи.

Щоби зменшити ризик підхопити вірус, треба уникати скупчення людей, часто мити руки, не контактувати із хворими. Важливо не перевтомлюватися, висиплятися і повноцінно харчуватися, щоб організм зберігав опірну здатність. Маски здоровим людям носити не варто.

Хворі не повинні виходити з дому, а мають лежати в добре провітрюваній кімнаті, де прохолодно, чисто і волого, багато пити (нестача рідини викликає ускладнення) та дотримуватися правил гігієни. Вони, здавалося б, загальновідомі, проте не всі знають, що кашляти треба не в долоню, а в лікоть.

Якщо людина не належить до груп ризику, правильно поінформована, відповідально ставиться до свого здоров’я і здоров’я тих, хто її оточує, то це збільшує імовірність того, що грип мине без ускладнень. Вони, нагадаємо, часто спричиняються до незворотних змін у серцево-судинній, дихальній, центральній нервовій системах. Грип може спровокувати пневмонію, гайморит, отит, менінгіт, інші небезпечні недуги. Тож вибір простий, коли на одній шальці терезів — сім-десять днів лікарняного, а на іншій — втрачене здоров’я чи навіть життя.

Фото з вільних джерел