Справи газетярські. Що читає Тернопільщина?

Справи газетярські. Що читає Тернопільщина?

За рік, що минув місяць тому, географія друкованих засобів масової інформації Тернопільщини загалом не зазнала кардинальних змін. До домівок мешканців краю і далі надходять «Вільне життя плюс» із «Домашньою газетою», «Сільський господар», «Свобода», «Наш день», «Нова Тернопільська газета», «Номер один», а також уже роздержавлені районні газети.

Однак ні колективові нашої редакції, ні колегам з інших видань, причому не тільки тернопільських місцевих, язик не повернеться назвати ситуацію на газетному ринку стабільною. Чимало журналістських колективів уже навіть всерйоз завели мову про те, що їхні видання поставлені на межу виживання.

Причини ті ж самі, що й рік чи два тому: регулярне зростання цін на папір і поліграфічні матеріали, продовження «реформування» «Укрпошти», яка за останній час устигла спочатку з державного підприємства перетворитися на публічне акціонерне товариство, а віднедавна — і на акціонерне товариство, намагаючись за першої-ліпшої нагоди підвищити тарифи на власні послуги. Пропозиції ж вищого поштового керівництва масово скоротити сільські відділення зв’язку, замінивши їх пересувними, і взагалі шокували як вітчизняних журналістів, так і передплатників. Для чого передплачувати газети, коли їх споживачам просто не доставлятимуть.

На щастя, втручання Верховної Ради України, яка виділила з цьогорічного бюджету півмільярда гривень дотації «Укрпошті», висунуті Президентом України вимоги її генеральному директорові не допустити закриття сільських відділень і переглянути розміри астрономічних заробітних плат керівному складові, які мають вигляд геть непристойних на фоні мізерних статків листонош, принаймні на деякий час згладили ситуацію.

Однак журналісти, звісно ж, не заспокоїлися після опублікованих поштовиками запевнень про те, що газети і журнали далі доставлятимуть усім, хто виявить бажання їх передплатити. Тому Національна спілка журналістів України й призначила на наступний вівторок, 12 лютого, Всеукраїнську нараду редакторів газет з питань захисту друкованих ЗМІ. Потреба її скликання зумовлена численними зверненнями до НСЖУ керівників редакцій друкованої преси з вимогами обговорити злободенні питання за участю керівництва держави, уряду, Мінінфраструктури України, «Укрпошти» та народних депутатів.

У заявах, листах, усних зверненнях до творчої спілки йдеться, зокрема, про те, що темпи зростання поштових тарифів значно випереджають темпи зростання макроекономічних показників. Тому від редакторського корпусу незалежних ЗМІ вже почали надходити пропозиції «оголосити всеукраїнський бойкот владі на президентських і парламентських виборах». Якщо остання, звісно, не прислухається до голосу преси, яка буквально гине через убивчу політику «Укрпошти» й інші чинники економічних реалій України — вже згадані подорожчання паперу, пального тощо.

А численні письмові звернення творчої спілки журналістів до органів влади впродовж 2018 року з приводу забезпечення підтримки друкованої преси й відставки керівника «Укрпошти», на жаль, не змінили ситуації на краще. Зважаючи на критичний стан, що склався в медійній сфері, безпосередньо пов’язаній з інформаційною безпекою держави, НСЖУ офіційно запросила взяти участь у всеукраїнській нараді Президента, прем’єр-міністра, міністра інфраструктури України, генерального директора «Укрпошти». Очікується присутність до двох сотень представників друкованої преси, активу НСЖУ та провідних медіаюристів.

Залишається хіба сподіватися, що влада нарешті почує. Причому не тільки представників друкованих ЗМІ, а й свій народ, який опинився перед не меншою загрозою — позбавленням права на об’єктивну інформацію через незалежні видання. Не нами ж придумано, що справді демократичними залишаються тільки ті країни, в яких кожна людина має право на отримання інформації з різноманітних джерел, а не лишень із фінансованих олігархами телевізійних каналів чи сайтів. Не лінуйтеся, одне слово, шановні земляки, шукати оту «зернину» правди. Передусім у незаангажованих друкованих засобах масової інформації, які спонукають людей аналізувати ті чи інші факти, самим робити висновки, а не замовним експертам.

Що ж до відповіді на винесене в заголовок запитання про популярність місцевих друкованих засобів масової інформації Тернопільщини, то лідером на газетному ринку і далі залишається «Вільне життя плюс». Хоча порівняно з минулим роком її тираж, як зрештою й інших видань, зменшився, з урахуванням тих із наших земляків, які поновили передплату з лютого, газета нині має 34358 передплатників. Та ще понад чотири тисячі наших друзів регулярно купують її в кіосках «Торгпреси», в інших приватних розповсюджувачів.

Боротьбу за почесне друге місце ведуть ще одне видання нашого редакційного колективу «Домашня газета» і «Сільський господар». В обох трохи більше п’ятнадцяти тисяч передплатників. Однак «Домашня газета» все-таки попереду за рахунок більшої кількості примірників, що реалізуються вроздріб.

Тобто і далі можемо з повним правом стверджувати: незважаючи на те, що інші газети, порушуючи чинне законодавство, вказують у вихідних даних значно завищені власні тиражі, наклад «Вільного життя плюс» і далі перевищує всі їхні разом узяті.

Аби не бути голослівними, наводимо максимально наближену до реальних даних таблицю:

На завершення ж звертаємося до тих із наших читачів, хто віддає перевагу придбанню газети в кіосках «Торгпреси» чи в інших приватних розповсюджувачів. Через уже згадані в матеріалі причини з початку цього місяця змушені підняти ціну одного примірника при продажу вроздріб до семи гривень. Це справедлива вартість із розумним рівнем націнки для розповсюджувачів. Тож стежте за тим, аби її вам не пропонували дорожче. Особливо це стосується районів.

Про кожен факт зловживання і намагання залізти до кишені читачів, які купують газету вроздріб, просимо повідомляти в редакцію. Таким розповсюджувачам будемо змушені припинити відвантаження газет.

Редакційна колегія «ВЖ плюс»

Фото з архіву редакції