Виправляємо помилки в податковій декларації

Виправляємо помилки в податковій декларації

Відповідно до пункту 177.5 статті 177 Податкового кодексу України фізичні особи — підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені Кодексом для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи. Про це нагадали в головному управління ДФС у Тернопільській області.

Якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу) платник податків самостійно (в тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 50 Кодексу), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року за номером 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 6 червня 2017 року за номером 556).

Уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб — підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розділі VII «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» декларації, де вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб або військового збору в зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

При цьому в рядку 27 декларації вказується сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно в зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з пунктом 50.1 статті 50 Кодексу.

Сума пені, нарахована платником податку в разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення помилок, відповідно до статті 50 Кодексу, вказується в рядку 28 декларації відповідно до підпункту 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 Кодексу, нарахування якої розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області