Читали?

Читали?

УКРАЇНА — НЕ ВИНЯТОК. Відповідаючи на запитання видання «Політика» у своїй резиденції у Стамбулі, Патріарх Варфоломій зазначив: Україна отримала автокефалію за такою ж процедурою, як і всі інші церкви, в тому числі і Російська. Що стосується згоди на це інших православних церков, «то цього не відбувалося, тому що це не є традицією у нашій церкві». «Всі Томоси про автокефалію, які були надані новоствореним автокефальним церквам (Росії, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Афінам, Варшаві, Тирані та Прешову) були надані Вселенським патріархатом, і цьому не передували ніякі домовленості або переговори на все-православному рівні. І це справді викликає подив, що церкви, які отримали свої Томоси про автокефалію лише підписом Константинопольського Патріарха, зараз запитують, як це можливо, що Вселенський патріархат односторонньо надає Томос про автокефалію Україні. Відповідь є очевидною. Таким чином і за такою ж процедурою, як він уже надав церковну незалежність іншим новоствореним церквам», — підкреслив Вселенський Патріарх.

* * *

КОРИСТІ І ТИСКУ НЕ БУЛО. Вселенський Патріарх Варфоломій також зазначив, що, надаючи автокефалію Українській церкві, він насамперед керувався еклезіологічними та канонічними мотивами і аж ніяк не корисливими. І нагадав: питання України тривало довго. Церква-матір не раптово вирішила зайнятись якоюсь вигаданою проблемою. Той факт, що декому стала близькою ідея розколу і вони були незацікавлені у розв’язанні величезної існуючої церковної проблеми, не звільнив Константинополь від відповідальності за її розв’язання. Також Вселенський Патріарх повідомив, що «не було жодного тиску від конкретних країн з вимогою надати українську автокефалію», зате «велика кількість очільників держав привітала Вселенський патріархат з цим рішенням. Одні листами, інші — публічними заявами».

* * *

РЕАЛЬНІ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ. Священний синод Православної церкви України ухвалив звернення до світової спільноти з проханням вплинути на окупантів, які переслідують Православну церкву України на окупованих територіях Криму та ОРДЛО. «Заявляючи про нібито «гоніння» щодо Московського патріархату в Україні, російські церковні та державні діячі замовчують та ігнорують численні факти справжніх переслідувань, яких зазнають віруючі різних українських церков і релігійних організацій, зокрема нашої церкви, на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму», — йдеться в документі. Так, окупанти відібрали кафедральний храм у Сімферополі і затримали під надуманим приводом архієпископа Климента. Подібна ситуація і в ОРДЛО.

* * *

ЩОБ СВІТ ЗРОЗУМІВ. «Україна вже п’ять років є жертвою агресії Російської Федерації. Відбулася анексія Криму, окупація деяких частин Донбасу, а російські «Гради» та кулі не розбираються, чи ти католик, православний, мусульманин або іудей, — вони вбивають всіх. Зараз український народ, який є міжконфесійним і багатоетнічним суспільством, є зраненим. І всі ми молимось за мир… Для України та для представників релігійних організацій є надзвичайно важливо, щоб в Ізраїлі розуміли наш біль… Народ України потребує, щоб світова спільнота стала на сторону жертви несправедливої агресії, якими зараз є наші люди», — з такими словами до президента ізраїльської держави Реувена Рівліна звернувся предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук).

За інформаціями видань RISU, «Релігійна правда», «Україна молода», «Сільські вісті».

Д. ВІТЮК, бібліотекар.

м. Тернопіль.

Фото з вільних джерел