…І велике бажання перемагати

…І велике бажання перемагати

Минулого тижня наша газета анонсувала проведення в Тернополі чемпіонату України з віндсерфінгу. П’ятиденні баталії на акваторії Тернопільського ставу, здається, переконали всіх, що Файне місто здатне впоратися з прийомом престижних змагань із вітрильного спорту.

Участь у перегонах узяли 24 атлети, половина з яких наші земляки, решта — із Дніпра, Донецької області, Миколаєва і Світловодська Кіровоградської області. Спортсмени змагалися в двох класах вітрильних дощок: RS:X — для дорослих і Bic-Techno 293 — для юнаків і дівчат. Глядачі мали можливість за ними спостерігати з пляжу «Циганка», напроти якого і було виставлено дистанцію регати.

Так само, як і за примхами погоди під час стартів, яка підготувала атлетам додаткові випробування. То практично повна відсутність вітру, то раптові шквали з проливним дощем, а то й ледве не тропічна спека. Попри те, поміж дощами і повним штилем організаційному комітетові на чолі із суддею національної категорії, киянином Михайлом Райхертом, якому постійно хотілося більше вітру, таки вдалося провести вісім перегонів із дванадцяти запланованих. Цілком достатньо, адже за правилами вітрильного спорту підсумки регати можуть бути визначені щонайменше за чотирма гонками.

У перегонах дорослих титули чемпіонів вибороли Олександр Гончаренко і Анастасія Валькевич із Миколаєва. Суперечка ж молодших завершилася успіхом нашого земляка Іоанна Колодницького та Анжеліки Гарькавої зі Світловодська. Причому єдиним «золотом» тернопільці не обмежилися. Повернувшись у віндсерфінг після тривалої перерви, друге місце серед жінок завоювала Євгенія Ренкас. А відзнак за третє місце серед чоловіків удостоєний Мар’ян Воловець, серед юнаків і дівчат — Тігран Даніелян та Єва Авдєєнко-Золота.

Оцінюючи виступи господарів, уже згаданий Михайло Райхерт сказав, що серед них є чимало талановитих атлетів. Однак оновлення вимагає матеріальна база — дошки і вітрила. Адже віндсерфінг — вид спорту, який не стоїть на місці, постійно вдосконалюється. Загалом же чемпіонат пройшов на високому організаційному рівні і довів, що в Тернополі є всі умови. І стосовно розташування дистанції перегонів, і стосовно зручної інфраструктури.

Недарма ж Тернопільська школа віндсерфінгу вже понад два десятиліття демонструє успішні виступи на вітрильних змаганнях різного рівня. А її вихованець Олександр Тугарєв є першим номером вітрильної збірної України, захищав честь нашої держави на літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, увійшовши до тридцятки найсильніших віндсерфінгістів планети.

Хвилі ставу і моря, звісно, не порівняти. Оскільки вітрильні змагання здебільшого проводяться на морських акваторіях, треба їх усі знати і «випробовувати» на практиці. Разом із тим, регатою в Тернополі й учасники, і судді залишилися задоволеними. Більшість атлетів продемонструвала гідний рівень підготовки, а найголовніше — велике бажання перемагати.

Фото з вільних джерел