Плата за землю — до місцевих скарбниць

Плата за землю — до місцевих скарбниць

Упродовж січня-серпня 2019 року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 252,2 мільйона гривень плати за землю. Очікувані надходження перевищені на 18,9 відсотка, бюджети додатково отримали понад 40 мільйонів гривень.

Майже 76 відсотків цієї суми — внесок юридичних осіб. Із початку року вони сплатили 191,1 мільйона гривень плати за землю, що на 40,1 мільйона більше, ніж очікувалося. Порівняно з торішніми надходженнями за аналогічний період сплата зросла на 38,8 мільйона гривень.

Фізичні особи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 61,1 мільйона гривень плати за землю. Порівняно з аналогічним торішнім періодом приріст склав 3,5 мільйона гривень.

Згідно з нормами Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та подають податкову декларацію на поточний рік до органів фіскальної служби за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 20 лютого. Це звільняє від обов’язку подавати звітність щомісячно.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області