Приємний сюрприз від найстарших юнаків і дівчат

Приємний сюрприз від найстарших юнаків і дівчат

Осінню частину офіційних всеукраїнських стартів прихильників «королеви спорту» відкрив проведений наприкінці минулого тижня в Кропивницькому чемпіонат України з легкої атлетики серед вихованців ДЮСШ і СДЮШОР віком до сімнадцяти років. Із надзвичайно хорошим настроєм повернулася з цих змагань збірна Тернопільщини.

Відразу чотирьом нашим землякам виявилося до снаги зійти на п’єдестал пошани. Заспівувачем чи не найкращого за останнє десятиліття виступу збірної краю стала бучацька штовхальниця ядра Валентина Павлів, якій першого ж змагального дня підкорилася найвища його сходинка. Без проблем подолавши вранці кваліфікаційне сито, підопічна тренерів Бучацької ДЮСШ Івана Чуби і Миколи Головацького у фіналі після трьох стартових спроб ішла четвертою.

Примірялася, так би мовити, до вирішального поштовху, щоразу перевершуючи попередній результат. Не зрадила собі і в двох наступних. Спочатку послала снаряд на 13 метрів 15 сантиметрів, піднявшись на третю позицію. А чемпіонською стала п’ята спроба — 13 метрів 50 сантиметрів. Найкращий результат у сезоні, без якого тріумф був би неможливий. Адже срібна призерка Марія Ларіна з Донецької області теж у п’ятій спробі штовхнула ядро лише на сім сантиметрів ближче.

Відразу за дівчатами в секторі для штовхання ядра стосунки почали з’ясовувати юнаки. І 17-річна чемпіонка, звісно, взялася палко підтримувати свого на вісім днів молодшого ровесника і земляка Ігоря Висоцького, з яким разом починали займатися легкою атлетикою в Жнибородах у Миколи Головацького. Нинішній вихованець Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту (тренується в Івана Панасюка) у другій спробі захопив лідерство — 15 метрів 24 сантиметри. Далі були дві невдачі, під час яких його результат двічі покращив Іван Яворський із Чернівецької області. То що, «срібло»? На жаль, тільки «бронза». Адже в завершальній спробі Ігоря випередив ще й Іван Тімолаєв із Херсонщини.

Друга за сезон бронзова медаль чемпіонатів України, без сумніву, незаперечний успіх. Хіба деяке розчарування в юнака від того, що, коли б показав червневий результат (15 метрів 57 сантиметрів), один із двох надзвичайно сильних конкурентів із другої позиції його б не посунув.

А медальну естафету наступного змагального дня підхопив інший вихованець «літньої» ОДЮСШ Ігор Танасійчук. Атлет, яким опікуються заслужений тренер України Михайло Васірук і Наталія Гавронська, в найкращій своїй спробі приземлився на позначці 6 метрів 51 сантиметр. На «золото» чи «срібло» не претендував, однак третім місцем нікому з інших конкурентів по фіналу не поступився.

Довершив же минулої неділі збір медального врожаю вихованець Тернопільської ОДЮСШ Віктор Гнатів. На фінішному відрізку фінального забігу на 2000 метрів із перешкодами підопічний Богдана і Оксани Дудів разом зі ще двома атлетами відірвалися від конкурентів. Своєрідний же спринт на останніх метрах дистанції приніс Вікторові друге місце — 6 хвилин 21,31 секунди.

Не можна не відзначити і деяких інших членів збірної області. Встановивши особисті досягнення, п’ятими фінішували штовхальниця ядра Вікторія Мітюрьова і 15-річний списометальник Степан Петришин, які в Тернопільській ОДЮСШ тренуються під керівництвом Галини Шмуляєвої та Леоніда Дахновського. Не зганьбився в компанії старших іще один їхній підопічний, 14-річний Олексій Навроцький. Потрапив до фіналу змагань списометальників, де виборов десяте місце.

До речі, Ігор Висоцький і Вікторія Мітюрьова продемонстрували свою майстерність і в метанні диска. П’ятим фінішував Ігор (44 метри 8 сантиметрів), восьмою — Вікторія (27 метрів 21 сантиметр). А Ігор Танасійчук пробився ще й до фіналу в потрійному стрибку, де посів сьоме місце.

У командній же суперечці, в якій узяли участь 37 збірних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, Тернопільська ОДЮСШ посіла дев’яту позицію (90 очок), Тернопільська ОДЮСШ із літніх видів спорту — чотирнадцяту (65 очок).

На фото: чемпіонка України з легкої атлетики, штовхальниця ядра Валентина ПАВЛІВ; після переможного фінішу на чемпіонаті області Віктор ГНАТІВ виборов «срібло» чемпіонату України.

Фото автора