Як діяти в перехідний період

Як діяти в перехідний період

З метою розвитку платіжного ринку України на підставі міжнародних стандартів Правлінням Національного банку України прийнято постанову від 28 грудня 2018 за номером 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні», яка набрала чинності з 5 серпня 2019 року. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Згідно з вимогами згаданої постанови банки України зобов’язані з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року самостійно (не за ініціативою клієнта) здійснити зміну діючих рахунків, які відкриті в банках, та відкривати нові рахунки виключно відповідно до Національного стандарту України «Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні (IBAN Registry:2009, NEQ) ДСТУ-Н 7167:2010», затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року за номером 454 (стандарт IBAN), та додатка 2 до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 11 вересня 2017 року за номером 89 (зі змінами).

Із першого листопада 2019 року використання такого стандарту буде обов’язковим для банків та їх клієнтів при здійсненні переказів коштів у національній та іноземній валютах.

При цьому, відповідно до пункту 6 першої із згаданих постанов банки України та їх клієнти, Державна казначейська служба України з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року в документах на переказ коштів заповнюють реквізити «Код банку платника/отримувача/стягувача» та «Рахунок платника/отримувача/стягувача» або реквізит «Рахунок платника/отримувача/стягувача» за стандартом IBAN. У реквізиті «Код банку платника/отримувача/стягувача» зазначається нуль.

Тобто Національним банком України урегульовано питання заповнення таких реквізитів у перехідний період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року для суб’єктів господарювання, яким ще не здійснено зміну діючих рахунків, які відкриті в банках, на нові рахунки за стандартом IBAN.

Водночас, згідно з абзацом другим пункту 6 розділу ІІІ порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року за номером 21 у рядках податкової звітності, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Отже, у період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN, платник податку, якому вже банком відкрито рахунок за стандартом IBAN, у додатку 4 до податкової декларації з ПДВ, у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№ рахунку у банку» зазначає номер такого рахунку, при цьому поле «МФО» не заповнюється.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області