ЦІНА НА ГАЗ ЗМЕНШУВАТИСЯ НЕ ПОВИННА?

ЦІНА НА ГАЗ ЗМЕНШУВАТИСЯ НЕ ПОВИННА?

ЗИМА НЕ ЗА ГОРАМИ, Й ПИТАННЯ ТАРИФІВ НАБИРАЄ В ЦЕЙ ЧАС ОСОБЛИВОЇ ВАГИ. ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ ХОДИЛИ НА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА, ЗАРАННЯ ПОДУМАЛИ ПРО ТЕ, ЯК БУДУТЬ ЗИМУВАТИ, А ТОМУ Й ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА ТОГО КАНДИДАТА, ЯКИЙ, ЗОКРЕМА, ПООБІЦЯВ, ЩО НЕСПРАВЕДЛИВУ ЦІНУ НА ГАЗ ОБОВ’ЯЗКОВО ЗАБЕРУТЬ ІЗ ПЛАТІЖОК.

Справді, на початку червня представник Президента у Кабінеті міністрів Андрій Герус повідомив, що ціна на газ зменшилася на 6—7 відсотків і громадяни відчують це у платіжках. Розповідав про те, що потрібно, аби НАК «Нафтогаз» закачав якомога більше палива в підземні сховища, щоб ми мали більше дешевого газу на майбутнє і могли спокійно перезимувати навіть у ситуації, якщо його транзит через Україну припиниться, навіть про необхідність внести зміни до Конституції, щоб передбачити існування регуляторів зі спеціальним статусом.

Так багато говорилося, аби підтримати високі очікування народу на справедливу владу, що тепер, коли не червень, а на носі опалювальний сезон, як холодний душ звучать повідомлення, що ніякого зниження вартості газу не буде.

Саме про це днями сказала міністерка фінансів Оксана Маркарова на одному з телеканалів. Наразі механізм встановлення цін на газ для українців є несправедливим, адже він дозволяє платити за комуналку менше як людям з низькими доходами, так і з високими, наголосила очільниця Мінфіну, й додала, що її відомство та уряд загалом виступають за впровадження ринкових цін на енергоресурси, зокрема й на газ. Це, серед іншого, також є вимогою Міжнародного валютного фонду, зауважила вона. «Питання в ринковому утворенні тариф ів. Ціна на природні ресурси повинна відповідати їхній вартості. Якщо ціна на газ є ринковою, то уряд тим, кому треба допомогти — повинен допомагати через субсидії», — зауважила міністерка. За її словами, «…у великих будинках нехай платять. Ціна на газ зменшуватися не повинна, бо це неправильно».

Окрім того, що в бюджеті на наступний рік закладено значно менше коштів на субсидії, ніж у попередньому кошторисі, а це означає, що менше буде тих, хто отримає допомогу від держави, у президентській партії «Слуга народу» хочуть скасувати пільги окремим учасникам бойових дій — контрактникам, ветеранам АТО. Так, голова комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії «Слуга народу» Галина Третьякова заявила, що контрактники свідомо йшли на отримання високого грошового забезпечення — продавали свою найману силу. Таку ініціативу прокоментував колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, який обурився намаганням віднести українських армійців до числа майже найманців. Цитуємо дослівно: «Резонанс уже пішов. У середовищі військових, колишніх військових, волонтерів. Я ж постійно спілкуюся з колом цих людей. Розумієте, сама постановка питання, що людина йде за контрактом захищати, вибач, пані Третьякова, твою дупу й сідницю твоєї родини — і в тебе ще повертається язик казати: «Ти щось на кшталт найманця, ідеш за гроші й закрий рота»? Ну то, може, хай її чоловік піде за ці гроші Батьківщину захищати?», — обурився Тука.

Таке бажання «слуг» обурило ветеранів, а вони — чимала сила, й влада дала задній хід. Президент провів у суботу нараду із силовиками й серед інших питань зачепив питання пільг учасникам АТО. Він запевнив, що ніякі пільги для військових, які захищали територіальну цілісність України, скасовувати не будуть. «У державному бюджеті на наступний рік має бути передбачено фінансування соціального забезпечення військовослужбовців», — наголошують у повідомленні про нараду. Чи під час другого читання бюджету й після його прийняття залишать пільги не лише ветеранам АТО, а й іншим категоріям населення, яке їх мало, побачимо, коли текст бюджету опублікують.

 Валентина БАЦА.