Нюанси заповнення таблиць

Нюанси заповнення таблиць

Відповідно до підпункту 266.7.5 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України (ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на перше січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контрольного органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, встановленою в порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Форма декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10 квітня 2015 року за номером 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 листопада 2018 року за номером 897), передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.

Таблична частина декларації передбачає заповнення рядків 5.1 та/або 6.1, в яких вказується податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий (звітний) період.

При цьому в рядку 5.1 «податкове зобов’язання за податковий (звітний) період, усього» табличної частини декларації зазначається сума податкового зобов’язання за житлову нерухомість, яка повинно відповідати значенню (сумі значень) колонки 20 «сума податкового зобов’язання до сплати, усього» рядка 3 розділу І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 (додатків 1) до декларації.

Натомість у рядку 6.1 «податкове зобов’язання за податковий (звітний) період, усього» табличної частини декларації вказується значення (сума значень) колонки 19 «сума податкового зобов’язання за нежитлову нерухомість до сплати, усього» рядка 3 розділу І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 (додатків 2) до декларації.

Тобто рядки 5.1 та/або 6.1 табличної частини декларації з типом «Уточнююча» заповнюються лише у випадку уточнення показників, які призводять до зміни значень колонки 20 розділу І додатка 1 та/або колонки 19 розділу І додатка 2.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області