Заповнення продавцем табличної частини розрахунку коригування після повернення авансу чи товару

Заповнення продавцем табличної частини розрахунку коригування після повернення авансу чи товару

Згідно з пунктом 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року за номером 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за номером 137/28267 із змінами та доповненнями, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 Податкового кодексу України постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних.

У разі якщо після складання податкової накладної відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів, постачальник (продавець) на дату такого повернення складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів/постачання товарів.

В табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема, в розділі Б зазначаються:

— у графі 1.1 — номер за порядком;

— у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування»;

— у графі 7 — зі знаком «-» значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «–» у цій графі не вказується;

— графи 9—10 не заповнюються;

— у графі 13 зі знаком «–» зазначається значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 14 — сума ПДВ із графи 11 податкової накладної зі знаком «–». При складанні розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до першого грудня 2018 року, графа 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюється;

— значення граф 3—6, 11, 12, 15 відповідає значенню відповідно граф 2—5, 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується.

Залежно від того як оподатковувалася ПДВ операція, що коригується (за основною ставкою, ставками 14, 7, 0 відсотків, чи звільнялася від оподаткування ПДВ), продавцем заповнюється відповідна графа розділу А розрахунку коригування.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області