«Тернопіль — єдиний обласний центр Західної України, де можна купатися у міських водоймах»

«Тернопіль — єдиний обласний центр Західної України, де можна купатися у міських водоймах»

КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКИХ МІСТ МАСОВО ЗАБОРОНЯЄ КУПАТИСЯ У

МІСЬКИХ ВОДОЙМАХ ЧЕРЕЗ НЕПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ЇХ ДО ЛІТНЬОГО СЕЗОНУ.

У ТОЙ ЧАС У ТЕРНОПОЛІ ЗАВДЯКИ ДІЯМ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ВДАЛОСЯ

ЗАБЕЗПЕЧИТИ НАЛЕЖНІ УМОВИ ДЛЯ КУПАННЯ У СПЕЦІАЛЬНО ПІДГОТОВЛЕНИХ

МІСЦЯХ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО СТАВУ.

Що зробила міська влада

 У Тернополі реалізується програма з відновлення екосистеми ставу та інших водойм міста. Торік з метою покращення гідрологічного режиму і санітарного стану Тернопільського ставу на водоймі виконували роботи з поглиблення дна та механічної очистки від намулу спеціалізованою технікою драглайн- екскаватором. Цьогоріч для очищення ставу, пригнічення розвитку синьо-зелених водоростей і збагачення води киснем вперше було проведено біоремедіацію водойми суспензією хлорели й сценедесмуса, що на сьогодні є одним із найсучасніших і найдієвіших способів біологічної очистки води. Також щомісяця впродовж усього купального сезону проводять очисні роботи, спрямовані на виявлення і вилучення з водойми небезпечних предметів, що несуть загрозу для життя і здоров’я людини під час купання. Обстеження водойми проводять фахівці водолазних робіт управління ДСНС України в області.

Чи безпечно купатися у Тернопільському ставу

Фахівці відібрали зразки води у популярних місцях відпочинку тернополян. І визначили — купатися безпечно. Дослідження провели спеціал істи Тернопільського міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з фахівцями Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продукт ів та захисту споживачів. Вони відібрали взірці води в місцях рекреації Тернопільського ставу, а саме в районі пляжів «Циганка» і Дальнього. Також дослідили воду і з відкритого басейну клубу оздоровчого зимового плавання «Нептун». За результатами мікробіологічних та фізико–хімічних досліджень (експертні висновки від 07.06.2021 р.), вказані взірці води відповідають санітарно–гігієнічним вимогам. Патогенних мікроорганізмів у воді ставу не виявили.

Як в інших містах?

Мер Івано-Франківська заборонив купання на річці Бистриця Солотвинська в місті і анонсував штраф у 50 тис. грн. На облаштування пляжів у міському бюджеті Івано-Франківська фінансування не передбачили. У водоймі Хмельницького виявили кишкову паличку. Як повідомили в Центрі громадського здоров’я України, за результатами лабораторних досліджень, якість води не відповідала встановленим нормам у місцях купання Хмельницького. На всіх пляжах Києва від 17 липня встановили знаки щодо заборони купатися. Як повідомили у місцевому комунальному підприємстві, пляжі закрили через наявність потенційних ризиків для здоров’я та з метою запобігання поширенню серед населення інфекційних хвороб. Ось така ситуація з громадськими просторами для відпочинку у Тернополі та інших містах України. Звичайно, проблеми сезонного цвітіння Тернопільського ставу ще не розв’язані, однак муніципальна програма очищення водойми триває, проблему не можна розв’язати за один рік. У той же час міська влада змогла підготувати основні міські пляжі до купального сезону і тернополяни мають можливість відпочити біля води у своєму рідному місті.

Роман ЗАРІЧНИЙ.