І все-таки динамівці сильніші!

І все-таки динамівці сильніші!

Передчасно перерваний через війну попередній чемпіонат України з футболу серед команд прем’єр-ліги змусив київських динамівців задовольнитися підсумковою другою позицією. А це означало, що єврокубковий сезон 2022—2023 років підопічні Мірчі Луческу змушені були розпочати значно раніше від інших клубів — із другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів.

Після проведеного позаминулої середи першого поєдинку з турецьким «Фенербахче» прихильники біло-синіх перебували не надто в оптимістичному настрої. «Суха» нічия на номінально домашньому полі у польському Лодзі, під час якої динамівці жодного разу не спромоглися влучити у площину воріт суперників, у таких протистояннях, без сумніву, чи не завжди на користь останніх. Утім, суті справи вона абсолютно не змінювала. Аби пройти далі, киянам так само було необхідно домогтися перемоги над суперником.

Інша річ, що і «канарки» за підсумками першої гри не могли не зробити певних висновків стосовно того, як відшукати найкоротші шляхи до володінь футболістів українського клубу. Знову продовжили чинити потужний тиск на оборонців «Динамо». Зрештою, Мірчі Луческу теж досвіду не займати. Вчора ще до свистка на перерву, з огляду на власне бачення гри, доволі несподівано замінив Беньяміна Вербича на Владислава Ваната. Вочевидь, саме таким чином намагався якось розворушити підопічних, котрі, як і тиждень тому в Польщі, за перший тайм так і не змогли поцілити в рамку воріт.

На відміну від опонентів, які іноді влаштовували чи не справжню «пожежу» у володіннях Георгія Бущана. Згадайте хоча би влучання в праву стійку Кахведжі чи невдалий вихід на побачення з голкіпером Кінга. Наші земляки зуміли відповісти хіба не надто гострим моментом від Віктора Циганкова. Було, так би мовити, про що задуматися під час перерви.

Однак уже на 54-й хвилині стався ледь не найбільш важливий епізод зустрічі — «Фенербахче» залишився у чисельній меншості після другої жовтої картки Юксека. І майже відразу динамівці скористалися отриманою перевагою. На правому фланзі штрафного майданчика вдався фінт Томашеві Кендзьорі, після якого польський захисник прострілив у володіння суперників. Усе, що залишалося Віталієві Буяльському, так це не промахнутися по залишених без нагляду воротах — 1:0 на користь «Динамо».

Хитка перевага, яку ще було необхідно втримати за двадцять хвилин до завершення основного часу. Особливо з огляду на те, що суперники і гадки не мали здаватися. На 68-й хвилині незграбний підкат у центрі свого штрафного майданчика Дениса Попова призвів до призначення одинадцятиметрового у ворота «Динамо». Саме після цього наш Георгій Бущан, так би мовити, без шансів для партнерів по команді остаточно повернув собі звання найкращого гравця матчу, парирувавши удар суперника. Не раз і не два ще виручав свою команду.

До того моменту, коли на 89-й хвилині не помилився після подачі кутового, який і дозволив турецькому клубу перевести гру до овертайму. У завершальному відрізку гри вже обидві команди намагалися діяти максимально надійно. Пам’ятаючи, звісно, і про необхідність забити. Та… Володимир Шепелєв з Іллею Забарним тільки за перші додаткові п’ятнадцять хвилин двічі влучили в стійку.

Тож вирішальною стала 114-та хвилина. Молодий Костянтин Вівчаренко сильно прострілив із лівого флангу, що дозволило Олександрові Караваєву «замкнути» дальню стійку — 2:1 на користь київського «Динамо» у додатковий час. Саме наші земляки невдовзі кинуть виклик австрійському «Штурму» вже у третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

Фото із соціальних мереж