Українці задніх не пасли

Українці задніх не пасли

Минулої неділі, 21 серпня, у німецькому Мюнхені завершився другий в історії мультиспортивний чемпіонат Європи. У 2018 році дебютні старти провели у Німеччині і Шотландії. 

Серед 4700 спортсменів свою майстерність продемонстрували і вітчизняні атлети. 161 із них сперечався за 177 комплектів нагород у легкій атлетиці, велоспорті, скелелазінні, пляжному волейболі, гімнастиці, настільному тенісі, веслуванні на байдарках та каное, академічному веслуванні і тріатлоні.

На радість українських прихильників згаданих видів наші земляки у багатьох не пасли задніх. Чого тільки вартує тріумф завершального недільного вечора на Олімпійському стадіоні Мюнхена двадцятирічної стрибунки у висоту Ярослави Магучіх із Дніпра! Ставши свого часу переможницею юнацької, юніорської та молодіжної континентальних першостей, наша землячка поставила, так би мовити, логічну крапку, яка красномовно свідчить про невпинне зростання її спортивної майстерності. Навіть попри те, що хід баталій цього вечора не особливо сприяв стрибкам на висотах, близьких до рекордних.

Утім, Ярослава разом із наставницею Тетяною Степановою впевнено тримали ситуацію під контролем, завдяки чому Марії Вукович із Чорногорії хіба що вдалося повторити кращий результат українки — 195 сантиметрів.

У змаганнях майстрів «королеви спорту», до речі, взяла участь і наша землячка Наталія Стребкова. Другий у її кар’єрі чемпіонат Європи — і другий фінал у бігу на 3000 метрів із перешкодами. Якщо в Берліні Наталя стала дванадцятою, то в Мюнхені, обігнавши на фініші кількох суперниць, посіла дев’яте місце — 9 хвилин 37,52 секунди.

Показаним часом бігунка, звісно, залишилася не задоволеною. Але рада хоча би тому, що змогла виступити на чемпіонаті Європи і вийти до фіналу. Особливо з огляду на те, що під час світової першості перехворіла, а це не могло не вплинути на підготовку. Тож зробила на доріжці все від неї залежне, виклалася максимально. Тобто у фінальному забігу, коли його порівняти з кваліфікаційним, переконана, все було набагато краще. Хоча і відчуває, що це ще не її біг. Є прагнення, зважаючи на особистий рекорд, не відставати від конкуренток, однак сил ще не вистачає.

Попереду ж у Наталії Стребкової призначений на друге вересня етап «Діамантової ліги» у бельгійському Брюсселі. Сподівається, що до того часу вдасться розбігтися.

Повертаючись же до мультиспортивного чемпіонату Європи, не можна не згадати також і про інших українців, яким виявилося до снаги піднятися на п’єдестал пошани. На верхню його сходинку у парному міксті з параакадемічного веслування піднялися Світлана Богуславська та Ярослав Коюда. У швидкісному скелелазінні аналогічного успіху домігся Данило Болдирєв. За честь майстрів «королеви спорту» у потрійному стрибку якнайкраще постояла Марина Бех-Романчук, упевнено здолавши всіх конкуренток завдяки стрибку за 15-метрову позначку.

Нарешті, у веслуванні на байдарках і каное у каное-двійці на 500 метрів не було рівних Людмилі Лузан та Анастасії Четвериковій. Перша з них, до речі, відкрила список срібних призерів за успіх у каное-одиночці на 500 метрів. А пізніше стала володаркою «срібла» ще й у каное-одиночці на 200 метрів.

А в одиночному параакадемічному веслуванні другим дістався фінішу Роман Полянський. Як і Олена Старикова у гіті під час перегонів на велотреку. У каное ж одиночці з паравеслування другим місцем порадував Владислав Єпифанов. У байдарці-одиночці з паравеслування на 200 метрів — Микола Синюк.

І знову не можна не повернутися до легкої атлетики. У бігу на 400 метрів із бар’єрами другою фінішувала Вікторія Ткачук. А відразу за нею, виборовши «бронзу», — Анна Рижикова. Натомість славні досягнення вітчизняних стрибунів у висоту підтримав Андрій Проценко, якому виявилося до снаги вибороти бронзову медаль.

Нагородами такої ж проби за третє місце пошановані одиночниця Анна Шеремет у параакадемічному веслуванні, уже згадана велосипедистка Олена Старикова за результат у кейрині, парна четвірка з академічного веслування у складі Катерини Дудченко, Наталії Догодько, Дарини Верхогляд та Євгенії Догодько. У паравеслуванні на 200 метрів третіми ж стали каноїстка-одиночниця Наталія Лагутенко і байдарочниця-одиночниця Марина Мажула.

На фото: чемпіонка Європи з легкої атлетики у потрійному стрибку Марина БЕХ-РОМАНЧУК.

Фото із соціальних мереж