Сплата військового збору у разі надання нерухомості в оренду

Сплата військового збору у разі надання нерухомості в оренду

Відповідно до підпункту 164.2.5 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України (ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 ПКУ. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Порядок оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) визначено пунктом 170.1 статті 170 ПКУ, згідно з підпунктом 170.1.4 якого доходи, зазначені у підпунктах 170.1.1—170.1.3 пункту 170.1 статті 170 ПКУ, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Разом із тим, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку — орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом сорока календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (підпункт «а» підпункту 170.1.5 пункту 170.1 статті 170 ПКУ).

Таким чином, сплата військового збору фізичною особою — орендодавцем з доходу, отриманого від фізичної особи — орендаря за надання нерухомості в оренду, здійснюється у порядку, визначеному підпунктом «а» підпункту 170.1.5 пункту 170.1 статті 170 ПКУ як для податку на доходи фізичних осіб, а саме в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом сорока календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області