Не помиляється той, хто ніц не робит, каже народна мудрість. Бо не годен всьо робити люксово. Там щось недодивився, там передивився — і готово.
Навіть політики помилки роблять. Але так, же би їм було вигоду з того мати.
Ото в мене в селі провели світло на вулиці. Слупи поставили (поки всіх їх люди не покрали), дроти понатягували, лямпочки причепили — ляпота. А прийшлоси мені вночі йти тою вулицев, то мало собі товарного знака на лоба не поставив. Темно, як у мішку. І де те світло?! На другий день розпитався я, що й до чого. І що ви си думаєте? Та депутати то гроші на всьо виділили, але нулика забули дописати, от і нема теперка чим платити за електрику. Так що тре чекати до нового бюджету.
Але то ще не біда. Хоч щось зробили. А то дивишси по телевізору, же програму пакращення по-новому втілюют у життя повним ходом, а довкола ніц не видко. Біда чорна. Певно, помилок у документі, яким затверджували тую програму покращувальну, наробили до стиглої мари і ще трохи. От і маємо те, що одним стало жити ліпше, а другим — гірше. І вийшла тяжка помилка для людей… Такої робити постійно не можна, а то, чого доброго, по шапці народ у незручний момент може натовкти, і по писку, і по погонах, і по п’ятій точці, і куди ще рука дістане.
А от за помилку в торті київському пекарям ніхто по руках не надає. Тую легенду ви, думаю, чулисьте, як забули білки в холодильник поставити. А коли вже спекли з того, що було, то вийшов усім відомий фірмовий тортик. Ото рецепт його близнюка, який можна зрихтувати в домашніх умовах, передала нам пані Надія Білан із Білокриниці Підгаєцького району.
Берете три столових лижки сметани, розмішуєте з чайною лижкою амоняку. На півгодини поставте все те в зимне місце. Тим часом розітріть до побіління штири жовтки і шклянку цукру, додайте 100 грамів топленої маргарини, доляйте вистуджену сметану з амоняком. Муки додайте стілько, аби тісто вийшло м’якшим, ніж на пироги. Поділіть його на штири частини.
Теперка штири білки збийте з половиною шклянки цукру, тим перемастіть паланиці, посипте арахісом і сухим маком. Кожну паланицю печіть окремо в духовці до готовності. Окремо зваріть масу-сироп: розчиніть і розваріть по шклянці цукру і води, до вистиглого додайте 300 грамів масла. Тею масою перемастіть готові паланиці.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте