«Просила би м пана Юзека, аби дав якогось доброго рецепта, який би сі сподобав ще й нашим «великим», — вкотре написала пані Марія Бийбіда з Тернополя. — О, вони мают таке «світське життє», же розкошуют і сміютьсі з «маленьких» українців.
Послухаєш їхну балачку — так мову нашу рідну перекривляют, більше балакаючи мовою «старшого брата». І неважливо їм, що він виробляє — войну з нами провадит. То на них не діє. А за ними діти вторуют. Співаки наші на кажнім кроці те саме роблят. Є така передача «Голос країни». Нашов піснев там і не «пахне», навіть пан Вакарчук (ще м дотеперичка не чула) зачив говорити чужою мовою! А ще є така артистка Ольга Сумська. Колись грала в кіні Роксолану, нинька же шпарит мовою тих, що в нас стрілєют! Гей би сє там вродила. Така вся «потрясающа», як і її колега артист Горянський та єнчі. А той Зеленский… Так грішми сі розкидає наліво і направо, що страхи збирают і до п’єт досягают. Ви що — сі показили? Агі, щезни бідо! А вона не щезає. Ой людоньки, чи ж забули ви, якого роду? До політиків тоже то сі стосує. Люди кілько вже кричат «Ратуйте!»? Тарифи непосильні, страшні ціни на ліки і на продукти та й на всьо життя. Хіба то по-людски? Як то пишут: «Пам’ятаймо лишень — домовина не має кишень, і ніхто з нас життя не повторит на біс. Шановні, майте більше розуму, ніж курка! Але де го взєти?..»
Я так скажу: як вовка не годуй, а він у ліс сі дивит. То ліпше добрі рецепти давати добрим людям, бо злим не вгодиш. Маю такого-во рецепта вівсяного печенька.
Три шклянки вівсяних пластівців перемолоти на м’ясорубці. По 100 грам родзинок і кураги заляти окропом на кілька хвилин, жеби набухли трошка, тоди воду зляти і висипати на папір, най сохнут. Теперка беремсі за заміс. 200 грам розм’яклого масла розтерти з половиною шклянки цукру, всипати перемелені пластівці, вибити дві яйци, всипати пачечку ванільки, родзинки і порізану на кусочки курагу, можна ще подрібнити горішків, додати чайну лижку розпушувача і дві шлянки муки. Замісити тісто, розділити його на невеличкі кульки і з них сформувати печеньки. Бляшку змастити олією, викласти печиво і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Пекти, жеби зверха смаколик добре підрум’янився і утворилася тонка скоринка. Можна потім збити білок із цукром і помастити тепленьке печиво та підсушити в духовці, жеби утворилася біленька шкаралупка.
Смачного!
Ваш пан ЮЗЕК
Ілюстрація Миколи ПИЛИПОВИЧА
Прокоментуйте