Британські та американські вчені виявили, що речовина у помідорах ефективно захищає мембрани клітин від шкідливої дії іонізуючого випромінювання. Результати дослідження опубліковані в журналі FEBS Letters.
Співробітники Манчестерського університету з колегами з Кіля і Берліна вивчили радіопротектівний ефект лікопіну – антиоксиданту з групи каротиноїдів, що додає помідорам і деяким іншим плодам характерний червоний колір. Для цього його додавали в культури людських лімфоїдних клітин, на які діяли гамма-випромінювання.
З’ясувалося, що лікопін захищає мембрани клітин від шкідливої дії випромінювання, причому радіопротективний ефект залежить від концентрації кисню в навколишньому повітрі. При нульовому вмісті кисню каротиноїд зменшував пошкодження мембран приблизно в 50 разів, при 20-процентному (атмосферне повітря) – в п’ять разів, а при 100-відсотковому протективного ефекту майже не було.
Таким чином, радіозахисна дія лікопіну не пов’язана з нейтралізацією супероксидних радикалів, що утворюються з кисню під дією радіації.
За словами Рут Едж (Ruth Edge), яка брала участь в дослідженні, виявлений ефект лікопіну можна використовувати для профілактики променевої хвороби при аваріях на атомних станціях і підвищити ефективність радіотерапії. Хорошим джерелом лікопіну є томати, приготовлені з маслом. Воно збільшує всмоктування каротиноїдів у шлунково-кишковому тракті.
Дослідники мають намір продовжити експерименти, використовувати інші каротиноїди і різні типи іонізуючого випромінювання, такі як потік протонів і альфа-частинок.
Через свої антиоксидантні властивості лікопін досліджували як можливий препарат для профілактики серцево-судинних і онкологічних захворювань, проте його ефект був незначний.
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте