Фундук — це такі ласощі, що дуже поширені в світі. Культурний родич лісового горіха сьогодні перетворився на популярну культуру. І навіть на присадибних ділянках кущі фундука вже не дивина. Однак щоб насолодитися власним урожаєм довгоочікуваної смакоти (горіх дозріває наприкінці літа), садівникам доведеться не тільки правильно доглядати за цією культурою, але й набратися терпіння. Адже свої смакові якості ці плоди розкривають не відразу, а через деякий час. Відповідно, щоб уповні задовольнитися результатами своєї праці, треба не тільки вчасно зібрати, а ще й правильно зберігати фундук.
Про повне дозрівання свідчить побуріння обгорток та осипання горіхів у шкаралупі при легкому струшуванні гілок. Якщо фундук тримається міцно і не опадає сам, йому необхідно дати час на дозрівання (щоправда, слід бути уважним: після повного дозрівання горіхи опадають за лічені дні, і вашим урожаєм можуть поласувати птахи чи інші мешканці саду).
Однак, як уже зазначалося, відразу після дозрівання фундук іще не придатний для вживання в їжу. Тому не варто поспішати вилущувати горіхи зі шкаралупи. Щоб ядра набрали притаманного їм смаку й текстури, їх не можна витягати з твердої оболонки до повного висихання і дозрівання. Зібрані горіхи залишають на кілька днів у світлому провітрюваному приміщенні, щоб вони підсохли. Злегка підсушені горіхи очищають від рослинних оболонок і відбраковують тріснуті, пошкоджені комахами або з прогірклим, неприємним запахом. Після вибракування їх кладуть на попереднє зберігання з досушуванням. Фундук дозріває в сухому темному і добре провітрюваному приміщенні.
Час колоти горіхи настає тоді, коли підсохлі ядра вже накопичили максимальну концентрацію корисних речовин, але ще не почали всихати і значно зменшуватися в розмірах. «Правильний» фундук має своє звучання: при пересипанні чути дзвінкий стук, але при цьому рух ядра всередині шкаралупи не прослуховується. Вгадати і не пропустити цей момент досить важко. Горіхи треба постійно перевіряти і пробувати ядерця на смак. А от визначити, що ви запізнилися і пересушили фундук, дуже легко. Пересохлі горішки стукотять, якщо потрясти їх біля вуха. Старі і дуже всохлі ядерця, які вільно переміщаються в шкаралупі, настільки ж неприємні на смак, як і недозрілі горіхи.
Після повного дозрівання фундук в ідеальному стані зберігають у шкаралупі за температури від +3 до +12 градусів у сухому і темному місці (протягом року), а за температури від 0 до +3 градусів він може лежати й до 3 років. Зберігати нечищений фундук краще в паперових або тканинних мішках та пакетах. Очищені горіхи можна порівняно недовго тримати в холодильнику в герметичному контейнері.
При збиранні врожаю грунт під рослинами занадто ущільнюється. Тому відразу ж розпушіть його, додатково полийте і підживіть фосфором та калієм (або деревним попелом). Адже кущ до морозів іще буде вегетувати, зокрема, продовжувати диференціацію бруньок (тобто їх розвиток у квіткові) і готувати урожай майбутнього року.
Підготувала Г. КЛЕН
Фото з вільних джерел
Прокоментуйте