Показували не раз по «Світськім життю», як наші «звйозди», політики і всі «баблисті» люди на різні забави ходят, як і що п’ют, скільки та по скільки. Не дивно, же потім їдне за другим то ноги відкине, то з лікарні не вилазит, то баньками під очима на камери світит. Ви, люди добрі, пийте в міру і беріт приклад із нас. Ми во си позволити всякі заморські напої та екзотику не можем, то чаюємсі по-народному, всім, що рідна земля вродила.
Я ніц но пишу про їдло, а нинька подумав, же незле було би і за різні чаї при нинішній погоді з тими дощами, мокрими снігами, калабанями оповісти.
Ну, во хоць би взєти обліпіховий чай. То як скриня з вітамінами. Не тре йти на базар і купувати якісь заграничні мандрибони. Своє ліпше сі засвоює, то навіть вчені нинька так кажут. Отаво обліпіха, кажут, має вітаміну «Це» ще більше, ніж лимони.
Для чаю нам тре зо 150 грам обліпіхи, дві столових лижки чорного чаю, стілько ж меду і півлітри води. Обліпіху помити, з двох частин ягід зробити пюре. Закинути його в банячок, додати чорний чай і решту ягід. Заляти окропом і настояти 10—15 хвилин. Тоди процідити через ситко і перед питтям дати трошка меду.
Коли сі надивите новин по телевізору, як вас рознервуют тоті політики, то можете запарити м’яти. Я беру її з ромашкою, так і для жолудка добре, і для нервів.
На півтори шклянки води наладьте си по чайній лижочці квіток ромашки і листя м’яти. Заляйте їх окропом, теж дайте сі настояти хвилин десіть, а тоди пийте. То є добрий лік від безсоння. Я на собі попробував — сплю, як після купелі. А ще чув, же рівень цукру в крови такий чай знижує.
З ромашкою я ще вару нагідки, тілько квітки, сушені або свіжі.
На півлітрове горнятко даю три квітки і пів чайної лижки ромашки. Нагідками ратую свою печінку, бо від тих таблеток давно би хвоста задер. А так не болит і не свербит.
Свербивус (чи шипшина, хто як на ню каже) — тоже добра річ. Правда, я закім до ягід сі добрав, то руки здер си чисто. Отакво розстелю си свербивус на горі, перед тим у духовці трошка підсушу, та й маю на цілу зиму. На жолудок добре, та й імунітет моцний від тих ягідок.
На порцію чаю возьміт 20 грам сушених плодів, подрібніт їх, заляйте окропом, проваріт 10 хвилин, а тоди дайте тому чайови сі настояти ще стілько часу. Я до відвару даю капку меду і для кислинки — кілька крапель лимонного соку.
Не тре пити оті добра літрами, бо боком вилізе. Пийте по горнятку (і не літровому, як моя сусідка Цеська), а звичайному. Смачного і на здоровля!
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрація Миколи Пилиповича