Поїхав Трамп до Путіна — і в нас істерика: чо за Україну не згадав, чо його тамка не притовк. Я во наші канали як сі подивлю, то не дивуюсі. Наша влада не годна гавкати до окупанта своєї землі, то що американському президенту сі пнути? Санкції поставили, діла порішали — і він за свою державу думає. Не буде ж Америка нас вічно ратувала. Пора би вже й самим си раду давати.
Вічна надія на то, що хліб сам сі спече, свиня сама виросте, пшениця сама сі обмолотит, а Трамп чи Меркель Путіну писок натовчут замість Порошенка, дає тілько розчарування. А ми себе жаліти вміємо аж занадто. І головне — вічно нити. Всьо нездало, всьо зле, всьо пропало… І так буде, закім сі не возьмем за розум. А то вибори прийшли — і ми погнали за гречками, вилами, косами, сердечками, тракторами і різними обгортками. Нє, жеби сісти і голову включити. Во як щось купуєте, то все сі дивите, чи добре. Так само і з виборами.
Я якби кабачків добрих не вибрав, то не зміг би такого-во смаколика зладити.
Для него берете два-три молодих кабачки, варите пів телячого язичка, миєте штири-п’ять помідорів, ладите біля себе кріп, кілька зубців часника, олію, яблуковий оцет, сіль, цукор і чорний мелений перец.
Кабачки миєте, місцями, як є де грубша шкірка, зістружіт. Їх тре порізати соломкою, як за мізєльний палец. Обсмажте кабачки на олії, але пильнуйте, жеби сі не розліз на кашу. Язик ріжте на соломку. Окремо вдусіт три-штири зубчики часника (далі си спрактикуєте, чи тре буде його давати до салату більше чи менше, то вже як кому підойде), додайте до него лижку-дві олії і дві столових лижки оцту. Перемішайте і додайте чайну лижку цукру й щипку перцю. Киньте порізаний язик і най сі настоює. Тим часом помідори наріжте, як на салат: коли малі — то на четвертинки, як троха більші — на невеличкі кусочки, аби годен було в писок покласти і сі не вдавити, румигаючи. Я навіть їх запарую, жеби шкірку акуратно зняти.
Тепер в мисці змішуєте акуратно заправлений язик, смажені кабачки, помідори, посічений кріп. Солите і перчите до смаку. Замість язика можна і інше варене мнясо давати, що будете під руками мати. Я во раз навіть куриче кинув.
Ще їдне: такий салат можете в духовці чи мікрохвильовці підогрівати, але не на пательні. Я, приміром, теплий люблю більше. Чось він тоді смачніший. Та й ароматніший. А ви як вже си спрактикуєте, то так і робіт. Головне — смачного!
Ваш пан ЮЗЕК.
Ілюстрація Миколи Пилиповича