Дорослі на своєму рівні, юніори — із промінцем надії

Дорослі на своєму рівні, юніори — із промінцем надії

Один за одним, спочатку в німецькому Вінтерберзі, а через тиждень — в австрійському Інсбруку, визначилися лауреати чемпіонатів світу із санного спорту серед дорослих та юніорів. І цього року серед учасників найпрестижніших після зимових Олімпійських ігор стартів були вихованці Кременецької школи та обласного ФСТ «Колос».

Після того як завершив активні виступи наш земляк Олександр Оболончик, честь дорослої національної збірної разом з атлетами з Львівщини і далі захищає учасник двох Олімпіад Андрій Мандзій. Для найстаршого в команді суперечка з найсильнішими саночниками планети принесла доволі очікувані результати. Чимало конкурентів із традиційно найсильніших за рівнем технічної оснащеності держав фінішували вище за нього. Посівши підсумкове, 23-тє місце, однією позицією поступився і своєму молодшому співвітчизникові Антонові Дукачу.

В одномісних жіночих екіпажах львів’янка Олена Стецків фінішувала 21-ю, а двомісний екіпаж у складі Ігоря Стахіва та Андрія Лисецького виборов 19-те місце. В командній же естафеті, перед якою львівські наставники вирішили віддати перевагу молодості над досвідом (в одномісних чоловічих санях заявили Антона), підсумкову десяту позицію навряд чи можна назвати результатом помилки тренерського штабу української делегації. Все ж таки Мандзій із Дукачем, зважаючи на продемонстровані на світовому форумі виступи, гідні один одного. Тож цілком імовірно, що молодшому з дуету партнерів-конкурентів знадобляться в майбутньому довіра наставників і досвід перегонів такого рівня.

Тим часом перед юніорською світовою першістю, яка наприкінці минулого тижня відбулася в Інсбруку, азарт уболівальників зимових видів спорту з Тернопільщини був вельми підігрітий нещодавньою і, погодьтеся, сенсаційною новиною про те, що перед нею кременецька саночниця Юліанна Туницька виборола друге місце на етапі Кубка світу в швейцарському Санкт-Моріці. До кінця, щоправда, не з’ясували (та й журналісти на чолі з автором цих рядків, як не прикро, не допомогли розставити крапки над «і») однієї надзвичайно важливої обставини.

Ще одна наша землячка успішним виступом серед однолітків у Швейцарії передусім зробила вагому заявку на участь у третіх зимових Олімпійських іграх наступного року. Однак на юніорському чемпіонаті світу змагалися не тільки ровесниці Юліанни, а й старші за неї атлетки, які належать до об’єднаної вікової групи юніорок. Тож інформацію про те, що Туницька в одномісних жіночих санях фінішувала 22-ю серед 54-х конкуренток, аж ніяк не сприйміть за невдачу. Дасть Бог, дочекаємося ще зоряного часу молодших за лідерів світового санного спорту цієї вікової групи.

Під час юніорського чемпіонату світу Юліанна Туницька, до речі, не почувалася в збірній самотньою серед партнерів із сусідньої області. Естафету вже згаданого Олександра Оболончика, який тривалий час захищав честь національної збірної в двомісному екіпажі, схоже, всерйоз перейняв ще один нинішній вихованець Тернопільської ОДЮСШ із зимових видів спорту Ігор Гой. Їхній із львів’янином Мирославом Левковичем виступ, хоча і не претендували на п’єдестал пошани, теж аж ніяк не назвеш невдалим — дев’яті серед сімнадцяти двомісних екіпажів.

Нарешті і підсумки командної естафети на юніорському чемпіонаті світу додали, без сумніву, позитивних емоцій. Квартет у складі Юліанни Туницької, львів’янина Олега-Романа Пилипіва і двомісного екіпажу Гой—Левкович фінішував шостим із тринадцяти збірних. У санному спорті ті, хто потрапляє до шістки лідерів, завжди є претендентами на нагороди.

На фото: збірна України із санного спорту (крайній справа квартет у жовто-блакитній формі) під час квіткової церемонії народження лауреатів командної естафети юніорського чемпіонату світу.

Фото із соціальних мереж