Іще не все вирішено

Іще не все вирішено

Не впоравшись під час регулярного турніру чемпіонату України серед жіночих команд суперліги із завданням потрапити до чільного квартету, волейболістки тернопільської «Галичанки-ТНЕУ-Гадз» наприкінці минулого тижня розпочали боротьбу за збереження прописки в елітному дивізіоні. Перший із двох турів утішного фінального турніру відбувся саме на майданчику «Галичанки», яка за підсумками регулярного турніру посіла шосте місце.

Триденні баталії засвідчили, що головним для підопічних Віктора Туркули став уже стартовий матч із чернігівським «Університетом». Команда, яку вже років зо п’ять турботливо плекає відомий спеціаліст Володимир Жула, виявилася для господарок майданчика гідним конкурентом. У перших двох партіях конкурентки якщо і відривалися одні від одних, то на незначну відстань. Тож і не дивно, що все вирішувалося в їхніх ендшпілях, коли спочатку на «більше-менше» успіх відсвяткували тернопільські дівчата (28:26), а пізніше — чернігівські (25:23).

Може, кого і ввів в оману підсумок третього сету, в якому наші землячки впевнено взяли гору — 25:17. Однак тільки не фахівців. Один з них під час трихвилинної паузи так і сказав: «Це ще геть не перемога». Як у воду глядів. Волейболістки «Університету» не тільки не забарилися із другим у цій зустрічі реваншем у четвертому сеті (25:22), а у вирішальному, п’ятому до рахунку у вісім очок, коли суперники обмінялися сторонами майданчика, мали таку відчутну перевагу, що здавалося, «Галичанка» неминуче розпочне турнір із поразки.

Отут уже й для останніх настав час продемонструвати психологічну стійкість і міцність характеру. Очко за очком наблизилися до суперниць, а у вирішальній стадії партії, коли незаперечний лідер атак гостей Юлія Українець змушена була діяти на задній лінії, не залишили конкуренткам шансів на загальний успіх — 15:13 і 3:2 — у зустрічі.

Вистраждана перемога над гідним конкурентом, без сумніву, додала тернопільським дівчатам азарту. І в двох інших матчах суперниці могли хіба мріяти про перемогу. Волейболісткам хмельницького «Новатора» наші землячки дозволили набрати в кожній із партій відповідно 13, 15 і 10 очок, рівненської «Регіни» — 15, 15 і 19. Чернігівський «Університет» здолав ці дві команди теж доволі впевнено, віддавши лише одну партію «Регіні». А в зустрічі аутсайдерів турніру, яка теж відбулася в стартовий день, «Новатор» здолав «Регіну» з рахунком 3:2.

У ті ж строки в Запоріжжі відбувся і перший тур фінального квартету, які сперечаються за нагороди першості. На відміну від баталій у Тернополі, де п’ята команда за підсумками чемпіонату змогла здолати тільки аутсайдерів і опинилася під загрозою проведення перехідних ігор зі срібними призерками чемпіонату України серед команд вищої ліги, суперечка фаворитів завершилася без несподіванок. Волейболістки южненського «Хіміка» впевнено здолали трьох інших суперників, віддавши тільки одну партію господаркам майданчика. Ті ж не залишили шансів луцькій «Волині» і вінницькому «Білозгару». А в суперечці за третє місце поки веде перед «Волинь», яка також на «сухо» обіграла «Білозгар».

У зв’язку з тим, що командам із чільного квартету за підсумками першого етапу нараховували бонусні бали, здобутки в них трохи вагоміші.

Невдаха чемпіонату і команда, яка гратиме зі срібним призером вищої ліги перехідні ігри, визначаться вже найближчих п’ятниці-неділі, 12—14 квітня, в Хмельницькому, де відбудеться другий завершальний тур утішного фінального турніру. Волейболістки тернопільської «Галичанки-ТНЕУ-Гадз» спочатку зустрінуться з «Регіною», далі — з «Університетом», а наостанок — з «Новатором». Хоча для збереження прописки підопічним Віктора Туркули за певних обставин може вистачити і перемоги в стартовому поєдинку, розслаблятися, звісно, не варто. Не нами ж придумано, що аутсайдери ніколи без бою не здаються.

А чемпіон і призери першості визначаться вже наприкінці наступного тижня. Другий завершальний тур відбудеться в Южному на Одещині 19—21 квітня.

Фото автора