Можна й електронними засобами зв’язку

Можна й електронними засобами зв’язку

Відповідно до пункту 70.5 статті 70 Податкового кодексу України та пункту 1 розділу VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року за номером 822, фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи — платника податків за формою №1-ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство). Про це нагадали в головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Фізичні особи повідомляють контролюючі органи про зміни, які вносяться до облікової картки за формою №1-ДР шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру за формою №5-ДР. Для заповнення облікової картки та заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Згідно з пунктом 1 розділу ІІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням електронного цифрового підпису.

Підпунктом 17.1.14 пункту 17.1 статті 17 Кодексу передбачено, що платник податків має право реалізовувати через електронний кабінет права та обов’язки, передбачені Кодексом та які можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Із рекомендаціями щодо подання відомостей для реєстрації фізичної особи та/або внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків засобами ІТС «Електронний кабінет».

В електронному вигляді облікова картка та заява подаються через меню «ЕК для громадян/Облікова картка фізичної особи — платника податків. Форма 1ДР/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. Форма 5ДР» приватної частини електронного кабінету.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області