У Тернополі вже є своя копія Томосу

У Тернополі вже є своя копія Томосу

Минулих вихідних (13—14 квітня) в Тернополі з першим архіпастирським візитом перебував предстоятель Православної церкви України блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. У суботу він очолив всенічне бдіння у кафедральному соборі Різдва Христового, що в центрі міста. Предстоятелю співслужили архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, Тернопільський і Бучацький Тихон та єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, а також духовенство єпархій.

А в неділю очільника помісної Православної церкви України хлібом-сіллю зустрічали у храмі Святих страстотерпців Бориса і Гліба, що в районі автобусної станції. З усього міста зібралися тут сотні тернополян. Одна їх частина молилася разом із предстоятелем у переповненому храмі, а друга — на вулиці перед великим екраном, на якому транслювалася служба Божа. Разом із православним людом молилися і керівники міста й області.

Після завершення Божественної літургії блаженнійший митрополит Київський і всієї України освятив мозаїку святих мучеників Бориса і Гліба над входом до храму та звершив молебень перед копією чудотворної ікони Матері Божої «Милостива», яку привіз із собою для поклоніння тернополянам. Свою проповідь предстоятель присвятив значенню Великого посту для душі людини. Він, зокрема, зазначив: «Дні Великого посту, святої Чотиридесятниці є особливими для кожного християнина, бо упродовж цього часу ми готуємося до покаяння, до сповіді, до того, щоб прийняти животворчі тайни Тіла і Крові Спасителя. Піст — це особливий час для нашого духовного вдосконалення. Для нашої душі він наче весна. Бо весною все розквітає, зеленіє і буяє красою. Так і в нашій душі ми повинні відчути ту невимовну духовну радість очищення від гріхів». А ще митрополит Епіфаній наголосив на необхідності не тільки утримуватися від вживання скоромного в їжі, а й дбати про духовну чистоту. Бо «ми бачимо, як деякі люди постяться ззовні, але внутрішньо злоба поїдає їх, вони ненавидять своїх ближніх, намагаються чинити зло. Тому піст фізичний і піст духовний нерозривно поєднані між собою. У цей час ми повинні духовно очиститись і отримати прощення своїх гріхів від самого Бога».

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній вручив представникам тернопільської влади копію Томосу, зазначивши при тому, що такі копії мали б бути в кожному православному храмі, щоб нагадувати вірянам, в який історичний час ми живемо і що вже маємо свою помісну православну церкву. «Це заслуга всіх нас, хто молився, терпів і вірив, що наша церква буде автокефальною. Бо нас називали і неканонічними, і не–благодатними, і хтозна-якими ще епітетами. Але ми все витерпіли і дочекалися своєї помісної православної церкви», — зазначив предстоятель ПЦУ.

Говорив владика і про великий дар свободи, який нині маємо, і про нашу відповідальність за нього, необхідність протистояти намаганню агресора поневолити нас фізично і розділити всередині країни. «Ми повинні розуміти, що тепер вирішується майбутнє, яке декілька років тому накреслили на Майдані. Тоді Небесна сотня поклала своє життя за європейський вектор розвитку нашої держави. Тисячі наших героїв на сході віддали свої життя на вівтар нашої незалежності. Завдяки їхній жертовності ми отримали і автокефальний статус, і визнання нашої Української православної церкви. Ми повинні завжди пам’ятати цю жертву», — наголосив молодий предстоятель молодої помісної церкви.

Духовенство Тернопілля подарувало владиці Епіфанію на згадку про цей архіпастирський візит ікону Амфілохія Почаївського.

Після богослужіння блаженнійший владика мав коротке спілкування з представниками тернопільських засобів масової інформації. Два запитання поставила йому і я. Зокрема, чим обумовлене загальмування переходів парафій з Московського патріархату до Православної церкви України: Великим постом чи тиском представників РПЦ? Владика нагадав, що до нашої церкви перейшло уже понад п’ятсот парафій МП. У дні посту справді більшість громад вичікують, роздумують і визначаються. Але й тиск представників Московського патріархату теж є. Вони намагаються спровокувати конфлікти, а ми хочемо, щоб ці переходи були добровільними, мирними та усвідомленими.

Інше моє запитання: перебуваючи у Львові та відповідаючи тамтешнім журналістам, владика Епіфаній сказав, що не має телефону до Президента України і спілкується з ним лише на офіційних заходах. А чи має він телефон до Вселенського Патріарха і як з ним спілкується, запитувала уже я. Владика відповів, що із Патріархом Варфоломієм вони спілкуються телефонічно, вітають один одного зі святами. До слова, обходяться без перекладача, адже блаженнійший Епіфаній добре знає грецьку.

Перебуваючи в Тернополі, предстоятель ПЦУ також ознайомився із ходом будівництва кафедрального собору Святих рівноапостольних Костянтина та Єлени, здійснив коротку прогулянку центром міста та розповів у прямому ефірі телеканалу «Тернопіль 1», чим живе помісна Українська православна церква.

Галина САДОВСЬКА.

Фото Василя БАЛЮХА