Розбрат руйнує, а згода будує — урок сучасникам від Євгена Петрушевича

Розбрат руйнує, а згода будує — урок сучасникам від Євгена Петрушевича

 Розбрат руйнує, а згода будує — урок сучасникам від Євгена Петрушевича

 Президент ЗУНР, талановитий дипломат і політик Євген Петрушевич може бути прикладом для сучасних українських націоналістів. Таку думку висловив міський голова Тернополя Сергій Надал на сторінці Facebook з нагоди 156 річниці з дня народження Євгена Петрушевича.

 «Він був одним з творців Української національної ради, парламенту демократичної української держави. Петрушевич об’єднував проукраїнські сили навколо ідеї незалежності попри подекуди різні погляди цих сил на соціальну й економічну політику. Петрушевич уособлював у собі справжній демократичний націоналізм. У його діяльності було стратегічне державницьке мислення про майбутнє України. Він мало дбав про свою політичну долю. Інтереси нації стояли вище за власні, партійні й політичні», — зазначив Сергій Надал.

Міський голова Тернополя звернув увагу на головний урок єдності від Петрушевича.

 «Сучасники та історики стверджують, що в ЗУНР на відміну від УНР не було отаманщини й анархізму, котрі підкошували молоду українську державу на початку минулого стол іття. Петрушевич у всі часи прагнув єдності. Намагався поєднати навіть тих тогочасних політиків, котрі мали особисту неприязнь між собою. Був переконаний: будь-який «поганий мир» між українцями в умовах зовнішньої агресії й становлення держави кращий за «добру і справедливу війну» за посади й впливи», — пише Сергій Надал. На думку очільника Тернополя, саме вміння порозумітися і ніколи не йти на союз з ворожими силами має бути рисою справжнього наці- оналіста.

 «Євген Петрушевич був справжнім націоналістом. Ніколи не йшов на союз з ворогом. Сучасники згадують, як Петрушевич відмовився від допомоги радянської влади УРСР у боротьбі з польськими армією, що окупувала Галичину. Це рішення коштувало Петрушевичу втрати політично ї перспективи. Але радянська сторона ставила вимогу порвати стосунки з урядом УНР у Києві, що було для президента ЗУНР неприйнятним. У той час Петрушевич перебував у напружених стосунках з київським урядом. Він бачив і розумів деструктивні дії уряду в Києві, що руйнували й нищили армію. Цей уряд навіть намагався заарештувати й знищити самого Петрушевича. Проте єдність українців у незалежній власній державі була для націоналіста Петрушевича важливішою за свою тимчасову політичну кар’єру», — зауважив Сергій Надал.

 Тернопільський голова також звернув увагу на важливу роль Петрушевича для проголошення сучасної незалежності.

Нам потрібні дискусії замість сварок. Нам потрібна спільна дія задля української нації та української держави

«Головна заслуга Євгена Петрушевича — це забезпечення проголошення ЗУНР, її об’єднання з УНР і створення історичного прецеденту — Української держави практично у межах сучасної України. Цей прецедент дав змогу зберігати питання української незалежності на міжнародному рівні всі часи, поки українська земля була окупована чужоземцями. З міжнародно-правової точки зору Україну можна вважати наступницею ЗУНР та УНР. Посилання на період незалежності дозволив зрештою у 1991 році проголосити теперішню українську державу», — йдеться у повідомленні.

 Підсумовуючи Сергій Надал наводить історичні уроки, які, на його думку, має вивчити кожен націоналіст, котрий прагне добра Україні. «Демократизм і пошук єдності в інтересах держави. Вміння бути далекоглядним і ставити інтереси нації вище за свої власні. Бажання будувати Україну, а не боротися між собою. Це риси справжнього націоналіста справи Євгена Петрушевича. Ці риси маємо згадувати ми у складні для країни часи. Так, як це було у 2014, коли попри різні погляди, ми тут у Тернополі об’єднувалися для збереження держави. Здорова національна демократія — це здатність забувати про чвари, різні політичні погляди перед лицем зовнішньої загрози. Розбрат руйнує, а згода будує — те, чого можемо навчитися в Євгена Петрушевича. Тож хай діяльність цього визначного українського націоналіста-державника буде прикладом для нашого покоління націоналістів. Нам потрібні дискусії замість сварок. Нам потрібна спільна дія задля української нації та української держави», — підсумовує Сергій Надал.