Голова фермерського господарства і єдиний внесок

Голова фермерського господарства і єдиний внесок

Фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа — підприємець. Про це нагадали в головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Голова фермерського господарства зобов’язаний сплачувати за себе єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щокварталу до двадцятого числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, у випадках якщо він:

— зареєстрований як фізична особа — підприємець;

— є членом фермерського господарства, зареєстрованого як юридична особа (про що зазначено в установчому документі — статуті) та не належить до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. При цьому він зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах як платник єдиного внеску — відповідно до пункту 5 прим.1 першої частини статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року за номером 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Водночас, якщо голова фермерського господарства є засновником або іншою визначеною в статуті особою, і при цьому згідно із статутом не є членом такого господарства, то він не є платником єдиного внеску в розумінні згаданого пункту 5 Закону.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області