Операція «Урожай» у дії

Операція «Урожай» у дії

У травні цього року на Тернопільщині розпочалася операція «Урожай—2019». Її метою є перевірка повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, громадянами, які є власниками земельних ділянок, площа яких перевищує 2 га, та власними силами обробляють їх для отримання доходу.

Зусилля з протидії схемам ухилення від оподаткування, а також виявлення та реєстрація необлікованих найманих працівників і легалізація їхньої заробітної плати вже принесли перші успіхи. За наслідками перевірок 94 суб’єкти господарювання підвищили рівень виплати заробітної плати 933-м найманим працівникам. Останнім збільшили виплату заробітної плати на 3 мільйони 342 тисячі гривень, а бюджети додатково отримали 594 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб. Платники також сплатили 728 тисяч гривень єдиного соціального внеску і 48 тисяч гривень військового збору.

Окрім цього, 84 суб’єкти господарювання збільшили кількість найманих працівників на 596 осіб. Таким чином вони легалізували 4 мільйони 309 тисяч гривень доходу. За рахунок добровільно оформлених найманих працівників додаткові надходження з податку на доходи фізичних осіб склали 780 тисяч гривень, єдиного внеску — 940 тисяч, військового збору — 68 тисяч.

Фахівці фіскальної служби застосували 25 заходів контролю. Порушникам нарахували 281,8 тисячі гривень податків і зборів та штрафних санкцій.

З’ясувалося також, що 893 власники сільськогосподарської техніки перебувають на податковому обліку як суб’єкти підприємницької діяльності. Значна частина з них (684 особи) застосовують спрощену систему оподаткування. Решта — 583 громадяни, задекларували один мільйон 364,5 тисячі гривень доходів, отриманих у 2018 році за надані послуги сільськогосподарською технікою. Декларанти визначили податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 244 тисячі гривень та військового збору — 20,6 тисячі гривень.

Із початку цього року вже 3219 людей, які одноосібно обробляють земельні ділянки, площі яких перевищують 2 га, подали декларації. Вони заявили про отримання семи мільйонів 386,8 тисячі гривень доходу. Декларанти сплатять до бюджетів один мільйон 312,9 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб та 111,1 тисячі гривень військового збору.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області