У ЧОРТКОВІ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ШАХОВИЙ ТУРНІР

У ЧОРТКОВІ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ШАХОВИЙ ТУРНІР

МИНУЛОЇ П’ЯТНИЦІ, 12 ЛИПНЯ, В ДЕНЬ СВЯТИХ ВЕРХОВНИХ АПОСТОЛ ІВ ПЕТРА І ПАВЛА, В ЧОРТКОВ І ТРАДИЦІЙНО ВІДСВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ МІСТА. ВІДЗНАЧЕННЯ 497-Ї РІЧНИЦІ НАСАМПЕРЕД ЗАПАМ’ЯТАЄТЬСЯ ПРОВЕДЕННЯМ ПЕРШОГО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ШАХОВОГО ТУРНІРУ ДО ДНЯ МІСТА, ОРГАНІЗОВАНОГО ЧОРТКІВСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ ТА ОБЛАСНОЮ ШАХОВОЮ ФЕДЕРАЦІЄЮ.

 Звернувшись на церемонії урочистого відкриття до 68-ми його учасників із чотирнадцяти областей нашої держави, міський голова Володимир Шматько щиро подякував прихильникам древньої гри за те, що відгукнулися на запрошення. Участь у змаганнях трьох чоловічих і трьох жіночих майстрів FIDE, чотирьох міжнародних майстрів, одного жіночого гросмейстера, чотирнадцяти майстрів спорту, без сумніву, дасть потужний поштовх розвитку шахів у місті. Задля проведення змагань на високому рівні за сприяння депутатських корпусів міської і районної рад, райдержадміністрації було придбано необхідний інвентар — електронні годинники, дошки, фігури.

Окрема ж подяка — чудовій жінці і люблячій матері Ірині Гульці, яка виховала достойного сина Валентина. Відомий уже не тільки в Чорткові юний кандидат у майстри спорту із шахів, безперечно, постарається скласти гідну конкуренцію іменитим суперникам.

Отримавши з рук міського голови Володимира Шматька сувеніри, учасники поспішили до актової зали Чортківського медичного коледжу. Протягом триденних ігрових баталій за правилами FIDE 2018 року в турнірі за швейцарською системою в дев’ять турів із 60-хвилинним контролем часу і бонусними 30-ма секундами за кожен хід їм належало розіграти призовий фонд у 50 тисяч гривень, володарями якого мали стати п’ятнадцять найкращих шахістів. І, звісно, постаратися покращити власні позиції в національному та міжнародному рейтингах.

Найкраще з усіма випробуваннями впорався київський кандидат у майстри Олег Будников — сім очок із дев’яти можливих. Тільки за додатковими показниками йому поступився Ігор Випханюк із Житомира. Коефіцієнти Бухгольца довелося рахувати суддівській колегії і при визначенні третього-шостого місць (6,5 очка), сьомого-одинадцятого (6 очок), дванадцятого- вісімнадцятого (5,5 очка). До шістки найкращих із наших земляків увійшов Ігор Бабій, який поступився третім місцем чемпіонові України 2017 року Петрові Голубці з Івано-Франківська. Одинадцятою фінішувала Маріанна Гриньова, п’ятнадцятою — її старша сестра Ольга Бабій.

Не залишилися без призів і деякі інші учасники. За найкращий результат серед місцевих шахістів відзнак удостоївся вже згаданий Валентин Гулька — 5 очок. А найкращим серед ветеранів став майстер спорту Іван Хабінець, який набрав на пів очка більше.

Як запевнив міський голова Чорткова Володимир Шматько, всеукраїнський шаховий турнір стане традиційним. І керівникові хочеться вірити. Оскільки на День міста минулої п’ятниці вже вчетверте провели традиційний футбольний турнір, в якому взяли участь футбольний клуб вітчизняних зірок естради «Маестро», збірна міських голів України і ветерани чортківського «Кристала». Цього разу перемогли господарі, здолавши у вирішальному матчі команду «Маестро».

 Богдан ДІКАЛЬЧУК.

На фото: учасників першого Всеукраїнського шахового турніру привітав міський голова Чорткова Володимир ШМАТЬКО; під час змагань.

Фото Василя БУРМИ