Й експортували, й імпортували

Й експортували, й імпортували

На початок серпня цього року на обліку в Тернопільській митниці ДФС перебував 1741 суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності. Про це повідомила начальник відомства Оксана Антонович.

Із початку року вони оформили 35092 митних декларації, з яких 26187 — імпортні, а 8902 — експортні, а ще три — транзитні. Порівняно з аналогічним торішнім періодом їхня кількість зросла на 85,4 відсотка. Всі декларації стовідсотково оформлені в електронному вигляді.

Упродовж цього періоду тернопільські митники оформили 421,77 тисячі тонн вантажів, зокрема ввезених — 80,4 тисячі тонн, а вивезених — 341,3 тисячі тонн. Це перевищило аналогічний торішній показник на 126 тисяч тонн або на 43 відсотки. В тому числі оформили на 11 тисяч тонн більше імпортних вантажів та на 115 тисяч тонн більше експортних.

Загальний товарообіг склав 521,1 мільйона доларів США і порівняно з аналогічним торішнім періодом 2018 року збільшився трохи більше, ніж на дев’ять відсотків.

Серед основних товарів, що найбільше експортувалися, електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо) — 38 відсотків від загальної частки експортованих товарів, продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний) — 9,6 відсотка. Трохи менше відправили на експорт м’яса яловичини та цукру і кондитерських виробів — відповідно дев’ять і 7,5 відсотка.

Найчастіше імпортували електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) — понад 31 відсоток від загальної частки імпортованих товарів, транспортні засоби — 20 відсотків та механічне обладнання — 11,8 відсотка.

Зовнішньоекономічні операції проводилися з торговельними партнерами із 74 країн світу. Перші позиції серед них займають Польща (47 відсотків від усього товарообігу), Німеччина (8,6 відсотка), США (4 відсотки).

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області