Податок за елітний транспорт

Податок за елітний транспорт

Упродовж січня-жовтня цього року платники податків Тернопільщини сплатили три мільйони 343,8 тисячі гривень транспортного податку. Очікувані надходження перевищені на 19,9 відсотка або на 554,1 тисячі гривень.

Понад 56 відсотків цієї суми спрямували суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні особи. Вони сплатили один мільйон 885,4 тисячі гривень, що на 445,7 тисячі більше очікуваного.

Фізичні особи перерахували до бюджету з початку 2019 року один мільйон 458,4 тисячі гривень транспортного податку, що перевищило очікувані надходження на 108,4 тисячі.

Статтею 267 Податкового кодексу України визначено, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньо-ринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня податкового (звітного) року. Оскільки цього року встановлено новий розмір «мінімалки» — 4173 гривні, змінився і прохідний поріг для елітних автомобілів: тепер його розмір становить 1564875 гривень (або орієнтовно 55888 доларів США). Платниками цього податку є власники таких автомобілів.

Всі автомобілі (базові моделі), які є об’єктом оподаткування транспортним податком, входять до переліку, що розміщений на сайті мінекономрозвитку.

Тобто, якщо в переліку міститься транспортний засіб із параметрами, що відповідають базовій моделі автомобіля (з урахуванням округлення), то автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Якщо ж такої базової моделі автомобіля в переліку немає, транспортний податок із нього сплачувати не треба. В такому випадку вважається, що його середньо-ринкова вартість дійсно стала меншою за 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня податкового (звітного) року.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області