Долар не перестає тішити

Долар не перестає тішити

Якщо у четвер, 28 листопада, долар купували за 24,01 грн, то вже у вівторок, 3 грудня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 23,95 грн за один «зелений».

Такого «просідання» долара відносно гривні за короткий період, напевно, не пам’ятають не лише пересічні громадяни, а й ті спеціалісти, які уважно стежать за курсом валют. Нині гривня так зміцнилася і щодень зміцнюється, що хочеться вірити — сягне й восьми за долар. Не сягне?

 Ні, каже економіст й автор книжки «Як підняти українську економіку» Андрій Новак. За його словами, зміцнення гривні — об’єктивна економічна ситуація і спекуляція. Адже згадайте, як швидко росли в нас ціни, коли ріс долар. Це об’єктивно, особливо, коли стосується тих товарів, що купуємо за валюту. Тепер зелений падає, а ціни як стояли на місці, так і стоять, а то й ростуть.

 Економіст аналізує: в нас негативне сальдо торгівлі (купуємо за кордоном більше, аніж продаємо), яке на сьогодні становить мінус сім мільярдів доларів чи навіть більше, але його із запасом перекривають прямі валютні потоки в Україну, зокрема зростають закордонні перекази від українських заробітчан. До цього ще додався потік валюти від нерезидентів (іноземців), які міняють долари на гривні й купують за ці гроші українські цінні папери, високу дохідність яких гарантує держава.

 Дуже важливим є і те, що серйозні гравці на українському ринку чекають, коли продаватимуть сільськогосподарську землю, дадуть можливість приватизувати прибуткові підприємства, тож акумулюють валюту до певного часу. Плюс спекулятивний момент. Задешево купити валюту, а потім після падіння гривні заробити на цьому — теж варіант. Тому, каже А. Новак, гривня зміцнюється на фоні негативної економічної ситуації в країні загалом.

Оптимістично дивиться на ситуацію економіст Руслан Чорний. Каже, що до Нового року долар може продовжити падати. Адже імпортери не скуповують долари, щоб завозити в державу імпортну побутову техніку, авто — немає на нові дорогі товари активного попиту. Тож, за його прогнозом, до Нового року долар може впасти до 22 грн. Але немає пророка на курс долара. Про це нагадує експерт Тарас Козак. На його думку, «зелений » може коштувати як 22 грн, так і 30 грн. Усе залежить від багатьох і різних чинників. Так, нещодавно Україна вчергове виграла в міжнародному суді апеляцію в російського «Газпрому », який заборгував нашій держав і три мільярди доларів. Якщо росіяни повернуть ці гроші, то це одразу ж посилить гривню, а долар впаде. З іншого боку, від нас відвертається МВФ через ситуацію із «Приватбанком» — місія поїхала з України, так і не підписавши угоду на наступний транш. У цьому випадку долар може підскочити.

Є й інсайдерська інформація із США від тих українців, які там живуть. З’ясувалося, що вони, взявши кредит у банку, отримують на нього ще й відсотки. Фактично кредит можна розцінювати як специфічний депозит. Можете собі уявити таке в Україні? Таким чином США рятують свою економіку від падіння — друкують долари, бо саме в них цей друкарський верстат, і спонукають громадян брати кредити, щоб оживити економіку. Є підозра, що цей надлишок доларів потрапляє на наш ринок. Американці переживуть таку навалу валюти, а ми як — невідомо.

 В Україні в бюджеті на наступний рік закладено вартість долара 27 грн. Це не означає, що саме стільки він і коштуватиме. Скільки — ніхто точно не скаже. Експортери, до прикладу, хотіли б бачити долар по 30 грн. А кожен з нас може вибрати з прогноз ів саме той, який найбільше подобається. Мені — 22 грн. Валентина БАЦА.