Уже до діток ходить Миколай

Уже до діток ходить Миколай

Минулих вихідних у спортивному манежі Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка не стихали дитячі голоси. Близько двох сотень юних вихованців тринадцяти дитячо-юнацьких спортивних шкіл краю віком до тринадцяти років приїхали, аби посперечатися за нагороди традиційних змагань із легкої атлетики на призи від святого Миколая.

Юні прихильники «королеви спорту», поділені на дві вікові групи, визначили найсильніших у бігові на 60 і 600 метрів, стрибках у довжину і висоту, штовханні ядра та в спортивній ходьбі.

Ще до церемонії урочистого відкриття, під час якого початківців щиро привітали і вручили командам солодкі призи від Чудотворця, президент Федерації легкої атлетики Тернопільської області Валерій Єднак, відповідальний секретар цієї громадської організації Леонід Дахновський і керівниця Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення Галина Федорович, стали відомі переможці і призери в штовханні ядра. Серед тих, кому не більше одинадцяти, не було рівних Дмитрові Захарківу та Анастасії Лойко з Тернопільської ОДЮСШ. А серед старших перемогли Володимир Пелех зі Збаража і Анжела Слив’юк із Шумська.

Поки тривало нагородження перших лауреатів, розпочали суперечку спринтери. Азарту й емоцій не бракувало як під час кваліфікації, так і в двох вирішальних забігах для кожної з вікових груп. Деякі з тих, хто переміг у фіналах «Б», могли нарікати хіба на себе. Адже, показавши навіть кращий час, аніж учасники головного фіналу, вище четвертого місця все одно піднятися не змогли.

Чемпіонами ж стали Матвій Міхєєв і Уляна Тихоненко з Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту, їхній старший товариш Роман Новачинський та Ольга Крищук із Тернопільської ОДЮСШ. Натомість баталії на 600 метрів передусім запам’яталися тим, що молодші з переможців за результатами мало чим поступилися старшим. Суддівська колегія зафіксувала, що цілком конкурентоспроможний з Ольгою Правецькою з Тернопільської ОДЮСШ час показала Аліна Посівайло із Зборова. А бережанець Арсен Стефанів навіть зупинив ручний хронометр на сім сотих секунди швидше за Івана Ващишина з Гусятина.

Другий же змагальний день розпочався спортивною ходьбою. В суперечці юнаків на дистанції 1000 метрів першими дісталися фінішу Владислав Ніколайчук і Павло Мартинюк з Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту, а серед дівчат не було рівних Марті Вацик і Софії Ронталюк із Тернопільської ОДЮСШ.

Нарешті змагання зі стрибків у довжину і висоту дозволили трьом з учасників традиційних стартів стати дворазовими переможцями. В молодшій віковій групі Уляна Тихоненко не тільки швидко долає спринт, а й найкраще з ровесниць стрибає в довжину. А серед старших дівчат аналогічного успіху домоглася Ольга Правецька, яка до перемоги в бігу на 600 метрів теж додала звитягу, здобуту в секторі для стрибків у довжину. В обох же стрибкових дисциплінах не було рівних Матвієві Чаусу з ДЮСШ Тернопільського району. Чемпіоном серед стрибунів у довжину молодшої вікової групи став також Максим Беднарський із Чорткова, серед стрибунок у висоту старшої вікової групи — Дарина Швець із Тернопільського району.

За сприяння в придбанні нагородної атрибутики і солодких призів організатори щиро вдячні управлінню фізичної культури та спорту облдержадміністрації, Тернопільському міському центру фізичного здоров’я населення і депутатові Тернопільської міської ради Володимирові Міську. Окрема подяка ректорові Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Богданові Буяку. В манежі вишу легкоатлети області проводять усі зимові старти.

На фото: під час змагань.

Фото автора