Задля мети варто пожертвувати локальною звитягою

Задля мети варто пожертвувати локальною звитягою

На зламі осені й зими відбулися матчі другого етапу Кубка України з волейболу серед жіночих команд. Стартові для себе поєдинки другого за престижністю вітчизняного турніру волейболісткам тернопільської «Галичанки-ТНЕУ-Гадз» довелося провести в Южному на Одещині.

Саме господарки майданчика, багаторазові чемпіонки України, кубка і суперкубка з «Хіміка» та підопічні Віктора Туркули об’єктивно вважалися фаворитками в боротьбі за дві путівки до наступного раунду змагань у квартеті «Є». Адже дніпровська «Аланта» й, особливо, «Львів’янка» ще значно поступаються за рівнем майстерності представницям елітного дивізіону.

Сказане під час триденних баталій, зрештою, підтвердилося. Для початку наші землячки не залишили шансів команді із сусідньої області — 3:0. Призначений на другий ігровий день двобій між «Хіміком» і «Галичанкою», звісно, викликав підвищений інтерес місцевих прихильників гри над сіткою. Адже ще не стерлися в пам’яті проведені нещодавно в Тернополі матчі чемпіонату, в першому з яких тернопільські волейболістки «насухо» переграли титулованих конкуренток.

Подарували суперниці інтригу глядачам і в кубковому протистоянні. Але… тільки в першому сеті. До рахунку 18:17 перед вів «Хімік», однак кінцівку набагато впевненіше провели гості — на завойовані южненками три бали відповіли аж вісьмома своїми і заслужено перемогли з рахунком 25:21.

Докори власних прихильників волейболістки «Хіміка», без сумніву, не могли не почути. Тому після короткої трихвилинної перерви повернулися на майданчик чи не максимально зосередженими. І вже не втрачали концентрації аж до завершення поєдинку, в якому здолали «Галичанку» в чотирьох партіях — 3:1. Утім підопічних Віктора Туркули навряд чи надто розчарувала невдача. Адже головним завданням для них було не домогтися ще одного локального успіху в зустрічі з тріумфаторками вітчизняного волейболу останнього десятиліття, а продовжити боротьбу за почесний трофей. Хоча і проти перемоги, як колись сказав мій знайомий поляк, «ніц не мали».

І бажаного вдалося домогтися в завершальній грі з «Алантою». Без хвилювань, щоправда, теж не обійшлося. Передусім через те, що в зустрічі із «Хіміком» пошкодила коліно (добре, що не надто серйозно) надзвичайно досвідчена головна диспетчерка команди Тетяна Хилюк. Отож і довелося наступного дня із самого початку вступити до бою 19-літній дублерці Оксані Пилипенко.

— Після впевненого виграшу першої партії (25:17), — розповів Віктор Туркула, — у другій щось пішло не так. Чим суперниці без зволікань скористалися, реваншувавшись із рахунком 25:21.

На щастя, Віктор Туркула не позбавлений дару повертати підопічних до тями. Не можна не віддати належне і Тетяні. Погодилася вийти на майданчик. І з її допомогою бомбардири «Галичанки» (Олександра Міленко 27 разів успішно завершувала атаки команди, Марта Федик — дев’ятнадцять) не залишили сумнівів стосовно того, хто заслуговує на перемогу — 25:12, 25:22 і 3:1 на користь «Галичанки-ТНЕУ-Гадз» у матчі. Тож колегам автора цих рядків навряд чи варто було заводити мову про те, ніби зароджувалася сенсація.

Не маю права не згадати і про те, що наставник «Галичанки» й автор були би необ’єктивними, коли б не сказали, що не менше компліментів заслуговують і подруги трьох лідерів «Галичанки» по команді.

Отож до третього, півфінального етапу Кубка України, крім «Хіміка» і «Галичанки-ТНЕУ-Гадз», пробилися також чернігівський «Університет», вінницький «Білозгар», луцька «Волинь», «Прометей» із Кам’янська, запорізька «Орбіта» й єдиний представник вищої ліги — «Полтавчанка». Жеребкування октету найсильніших кубкового турніру призначене на четвер, 19 грудня.

А поєдинки в двох групах за право потрапити до квартету фіналістів турніру відбудуться вже на початку 2020-го — 14—17 січня.

На фото: під час кубкових поєдинків другого етапу.

Фото із сайту Федерації волейболу України