Безцінний досвід

Безцінний досвід

В останні дні січня відбулися відразу двоє престижних юнацьких всеукраїнських змагань із вільної боротьби. Спочатку в Харкові за нагороди традиційного турніру «Колізей» сперечалися понад 400 учасників з України та ближнього зарубіжжя.

Не менш представницький за кількістю та якістю турнір відбувся і в Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. На килимах у спортивному залі місцевого військового ліцею борці віком до шістнадцяти років розіграли нагороди третього відкритого Всеукраїнського турніру з вільної боротьби на призи міського голови Михайла Сімашкевича. Цього разу свою майстерність продемонстрували близько чотирьох сотень юних атлетів із 36-ти вітчизняних команд, а також Молдови, Білорусі і Словаччини.

Звісно, що конкуренція була надзвичайною, особливо в легких вагових категоріях, де заявилося по тридцять і більше учасників. Для того щоб дійти до фінальних поєдинків, юним борцям доводилося провести по чотири-п’ять сутичок.

Участь у змаганнях узяли і понад два десятки наших земляків з обласного центру, Збаража та Борщева. Їхні результати засвідчили, що на Тернопільщині знову підростають здібні юнаки — спадкоємці відомих у минулому атлетів з нашого краю.

Срібним призером у ваговій категорії до 80 кілограмів став продовжувач борцівської династії Руденків Річард, який до недавнього часу тренувався під керівництвом свого дідуся, заслуженого тренера України Василя Руденка в обласній ДЮСШ із літніх видів спорту, а нині вдосконалює майстерність у Львівському училищі фізичної культури. Знаковим було і нагородження лауреатів цієї вагової категорії. Адже його провів теж у минулому вихованець Василя Руденка, заслужений тренер України Микола Тарадай із Хмельницького.

Натомість бронзові медалі в своїх вагових категоріях завоювали вихованці збаразьких ФСК «Чемпіон» і дитячо-юнацької спортивної школи Іван Максимчук, Владислав Хариш та Владислав Пожогін, які захищали честь Вишнівецької ОТГ. Юнаки тренуються під керівництвом Петра і Євгена Королів, Олександра Шафранського та Олега Борисевича.

Із тернопільців на третю сходинку п’єдесталу піднялися Тарас Драбюк, Юрій Беліченко і Володимир Давибіда, які в КДЮСШ №1 займаються у Валерія та Дмитра Красовських.

За крок же до бронзових нагород зупинилися Давид Дедів з обласного центру, Назар Баньковський і Олександр Смакула із Збаража. Останній, до речі, в сутичці за вихід до малого фіналу поступився досвідченішому атлетові з Білорусі.

Решта учасників, хоч і не завоювала медалей, здобула безцінний досвід, що знадобиться на шляху до майбутніх перемог.

В. ШАНДРИГОСЬ.

Фото автора