Бізнесменам Тернопільщини відшкодовують ПДВ

Бізнесменам Тернопільщини відшкодовують ПДВ

Упродовж січня-лютого 2020 року 121 суб’єкт підприємництва Тернопільщини повідомив про відшкодування податку на додану вартість. Заявлена сума повернення на розрахунковий рахунок склала 98,8 мільйона гривень.

— Порівняно з аналогічним торішнім періодом вона зросла на 4,5 мільйона гривень — розповів виконувач обов’язків начальника головного управління ДПС у Тернопільській області Валерій Лісницький. — Зокрема 28 приватних підприємців повідомили про відшкодування 8,8 мільйона гривень податку на додану вартість, а 93 юридичні особи — 90-та мільйонів.

Станом на початок березня цього року платникам податків нашого краю із врахуванням попередніх періодів повернули з держбюджету грошовими коштами на розрахунковий рахунок 99,2 мільйона гривень податку на додану вартість. Також із початку цього року після проведених перевірок фахівці податкової служби області упередили 10 тисяч гривень неправомірно заявленого до бюджетного відшкодування ПДВ.

Загальний залишок невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ на початок березня 2020 року становить 90,6 мільйона гривень, з яких 74,6 мільйона перебувають на стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування, а 16 мільйонів — у судовому та адміністративному розгляді.

— Із січня цього року, — нагадав керівник ГУ ДПС в області, — запроваджено систему моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування. Це ще один спосіб автоматизованого аналізу податкових накладних за результатами задекларованих звітних показників платника податку на додану вартість із наявною в податкових органах інформацією, яка відображає специфіку господарської діяльності такого платника. На думку податкової служби, застосування системи моніторингу сприятиме підтримці легального бізнесу та протидіятиме незаконному відшкодуванню податку на додану вартість.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області