Більшість застосовує спрощену систему оподаткування

Більшість застосовує спрощену систему оподаткування

На початок травня цього року на обліку територіальних органів ГУ ДПС у Тернопільській області перебували 34840 приватних підприємці. Майже 97 відсотків із них (33742 суб’єкти господарювання) активно здійснюють діяльність.

Більшість приватних підприємців оцінили переваги спрощеної системи, обліку та звітності, тому активно її обирають. Майже 82 відсотки діючих суб’єктів господарювання (27543 особи) обрали єдиний податок. Решта 6163 підприємці застосовують загальну систему оподаткування.

Серед спрощенців найпопулярнішою є друга група єдиного податку. Їй надали перевагу майже половина таких суб’єктів малого підприємництва — 13419 осіб. Третя група спрощеної системи оподаткування актуальна для 8994 приватних підприємців. Платниками ж першої групи єдиного податку є 5166 підприємців.

Варто зауважити, що Законом України від 30 березня 2020 року за номером 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 2 квітня 2020 року, внесено зміни, зокрема, до пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України щодо збільшення граничних обсягів доходу, які надають право суб’єктам господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності річного обсягу доходу: перша група — з 300 тисяч до одного мільйона гривень, друга — з 1,5 до п’яти мільйонів, третя — з п’яти до семи мільйонів гривень.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області