Кого вважають оптовим постачальником електроенергії

Кого вважають оптовим постачальником електроенергії

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 13 квітня 2017 року за номером 2019-VIII «Про ринок електричної енергії» втратили чинність із дати початку дії нового ринку електричної енергії такі поняття як, зокрема, «енергопостачальники», «оптовий ринок електричної енергії України», «учасники оптового ринку електричної енергії України», «оптове постачання електричної енергії», передбачені статтями 1, 15, 15 прим.1, 17 Закону України від 16 жовтня 1997 року за номером 575/97-ВР «Про електроенергетику». Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Із цього ж часу купівля-продаж електричної енергії здійснюється на новому ринку електричної енергії, а саме: балансуючому ринку, ринку допоміжних послуг, ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, де учасники ринку провадять свою діяльність на договірних засадах.

Відповідно до пункту 16 розділу ХVII «Прикінцеві та перехідні положення» першого із згаданих Законів була проведена реорганізація підприємства (ДП «Енергоринок»), що провадило діяльність з оптового постачання електричної енергії, шляхом виділу з його складу структурних підрозділів (філій) оператора ринку та гарантованого покупця. Також були створені на їх базі підприємства, що виконують відповідні функції.

Отже, з огляду на сказане, варто зазначити, що в умовах нового ринку електричної енергії оптового постачальника електричної енергії не існує.

Згідно з нормами Податкового кодексу України (ПКУ) та в умовах дії нового ринку електричної енергії платниками акцизного податку, зокрема, є:

— особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, в тому числі з давальницької сировини (підпункт 212.1.1 пункту 212.1 статті 212 ПКУ);

— виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії (п. п. 212.1.13 згаданого пункту);

— особа — суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України (підпункт 212.1.2).

Відповідно до статті 1 першого із згаданих Законів електропостачальник — суб’єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу.

Причому для забезпечення постачання електричної енергії споживачам електропостачальники здійснюють купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами та/або на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку і на балансуючому ринку, а також шляхом імпорту (пункт 5 статті 56 цього Закону).

Тобто електропостачальник при купівлі електричної енергії у виробників електричної енергії та продажу такої електроенергії своїм споживачам не буде платником акцизного податку з постачання електричної енергії, відповідно до другого абзацу згаданого вже підпункту 212.1.13 пункту 212.1 статті 212 ПКУ. В умовах дії нового ринку електричної енергії платниками акцизного податку будуть вважатися виробники та імпортери електричної енергії відповідно до підпунктів 212.1.1 та 212.1.2.

Водночас реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії відноситься до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню (підпункт 213.2.8 пункту 213.2 статті 213 ПКУ).

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області