Маленькі жінки, або Навіщо дівчаткам огляд гінеколога?

Маленькі жінки, або Навіщо дівчаткам огляд гінеколога?

За статистикою, від 15 до 25 відсотків дівчаток дошкільного й підліткового віку мають різні гінекологічні захворювання, що за вчасного виявлення і лікування можуть минути без серйозних наслідків для репродуктивної функції. Однак низька культура здоров’я, страх відвідування гінеколога й міфи довкола цього плюс погана екологія, щоденні стреси, шкідливі звички, ранній початок статевого життя можуть призвести до того, що четвертій частині сучасних дівчат-підлітків не вдасться згодом завагітніти природним шляхом. Вплинути на ситуацію можуть дитячі й підліткові гінекологи, хоча останніми роками під їхніми кабінетами черг немає.

Чому хвороби «помолодшали»

Дитячу й підліткову гінекологію виокремили в окрему службу тільки в 1996 році. З 1998-го працює у цій сфері головна експертка за напрямком «Гінекологія дитячого і підліткового віку» управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Алла Лопатка. Лікарка стверджує: останніми роками всі гінекологічні хвороби суттєво «помолодшали». Це, наприклад, мастопатії, фіброаденоми молочних залоз, кістозні утвори яєчників, порушення менструальної функції.

Здебільшого юних пацієнток на огляд до гінеколога скеровують педіатри, ендокринологи, нефрологи, коли в процесі лікування тих чи інших захворювань підозрюють гінекологічні порушення. Рідко трапляється, щоб мама привела малолітню доньку до цього спеціаліста на профілактичний огляд.

«Жіноче здоров’я закладається в утробі матері, — каже Алла Миколаївна. — На формування органів і систем ембріона впливає все: екологія, харчування, стреси, куріння та інші шкідливі звички мами. Відтак — ускладнення при пологах, відмова від грудного вигодовування. Тут дрібниць немає. Але народивши дівчинку, мама чує від педіатра: «Туди не лізьте». Лізти не треба, але обережно спостерігати, чи немає почервонінь, вчасно змінювати підгузки, змащувати кремом треба обов’язково».

Свого часу в нас були чітко організовані профілактичні медогляди. Коли дівчинка підростала і розвивалася нормально, її до повноліття гінеколог оглядав шість разів: коли йшла в садок, до школи, в 10, 15, 16 і 17 років. Шкільні медсестри приводили дівчаток у поліклініку — і за кілька місяців гінекологи оглядали всіх 15—16-річних школярок Тернополя.

Багато хто, пригадавши ці огляди, скаже, що вони були швидше формальними, для галочки, бо лікарі дівчаток на гінекологічному кріслі не оглядали. Алла Миколаївна стверджує, що й не повинні були. Адже за відсутності скарг дитину достатньо оглянути на кушетці, попальпувати живіт, обстежити груди, розпитати. І часто дівчатка розповідали лікарю те, що не наважувалися мамі. Нині ж гінеколога чомусь вилучили з переліку обов’язкових спеціалістів на планових профілактичних оглядах.

«Ми тоді виявляли багато проблем, — пригадує Алла Миколаївна. — Ущільнення молочних залоз, на які дівчатка не звертали уваги, виявлялися фіброаденоми, кісти, мастопатії. Траплялося, в дівчаток після півтора-двох років місячних вони на два-три місяці зникали, а це вже порушення. Нормальний період становлення менструального циклу — рік-півтора. Якщо й опісля трапляються затримки понад місяць, потрібно відвідати гінеколога».

Правильний підхід і гігієна

Гінеколог дитячого та підліткового віку тернопільської гінекологічної клініки GC Зоряна Юріївна Грегоращук наголошує: хоча на огляд до жіночого лікаря дівчатка з 14 років можуть приходити самі, вони до цього ще не готові. Все ж варто прийти з мамою, іншою близькою людиною, опікуном. Дівчинку потрібно правильно підготувати, не налаштовувати на негатив, адже гінеколог — такий самий лікар, як інші.

Зоряна Юріївна радить записувати дитину саме до дитячого або підліткового гінеколога, бо він має особливу професійну підготовку, знає, як поводитися і спілкуватися з юними пацієнтками і їхніми батьками, має до них підхід, знає особливості дитячої та підліткової психології — це дуже важливо.

Проте через відсутність статевого виховання і культури здоров’я загалом у суспільстві сформувалося неправильне ставлення до відвідування дитячого й підліткового гінеколога. Навіщо це, мовляв, якщо дитину нічого не турбує? І навіть якщо мама привела дівчинку вже з проблемою, часто наполягає: «Тільки без гінекологічного огляду, будь ласка».

То коли варто показати дівчинку гінекологу? Лікарі відповідають чітко: якщо нічого не турбує, то в період статевого дозрівання, аби впевнитися, що вона правильно розвивається або вчасно виявити порушення. Але мами дівчаток повинні розуміти, що й у дошкільному віці в їхніх донечок можуть бути певні гінекологічні патології.

У дівчаток до шести років найчастіше трапляються запальні захворювання, вульвовагініти, синехії, тобто зрощення малих статевих губ. Буває, в дитини тривалий час поганий аналіз сечі, педіатр не може впоратися, а причина — синехії. Чи внаслідок особливостей організму, чи через часте використання мила. Цю патологію може виявити тільки дитячий гінеколог.

Проте й мами можуть запідозрити синехії, коли помічають, що дитині щось заважає в промежині, з’явилося почервоніння, почалися виділення. І замість підмивати малечу кілька разів на день із милом показати її гінекологу. Проте до цього фахівця вони потрапляють уже тоді, коли внаслідок інфекцій сечовивідних шляхів підвищується температура тіла й погані результати аналізу сечі.

«Інфекції, запалення зовнішніх статевих органів — наслідок крайнощів, — наголошує Алла Миколаївна, — тобто недотримання гігієни або зловживання милом. Дівчаткам до 9—10 років, поки в них не почався період статевого дозрівання, не змінилася вагінальна флора і не з’явилися виділення, достатньо підмиватися чистою водою, а милом користуватися тільки раз на тиждень. Бо вимивання корисної флори призводить до того, що інфекції швидше проникають у сечовивідні шляхи».

Стреси підривають здоров’я

У дівчаток шкільного віку поширені нерегулярні, болючі місячні, кровотечі. У цей період поруч із ними повинні бути уважні мами, — наголошує Зоряна Грегоращук, — котрим діти довіряють. Важливо оберігати дівчаток від стресів, бо саме вони негативно впливають на менструальний цикл. Нервові перевантаження можуть спричинитися до припинення менструацій, як і бажання набути параметрів модельної фігури. Період статевого дозрівання — неабияке навантаження на організм дівчинки. Це індивідуальний процес, але дуже важливо впевнитися, чи він протікає природним курсом.

«Останнім часом у дівчаток-підлітків побільшало випадків полікістозу яєчників, — констатує Зоряна Григорівна. — У низці причин — порушення харчування та режиму дня, пасивний спосіб життя, як наслідок — надмірна маса тіла. І якщо залучити дієтолога, ендокринолога, маму, налагодити правильне харчування, режим, то фолікулярні кісти зменшаться без гормонального лікування».

Обидві лікарки кажуть, що гінекологічні захворювання в дитячому й підлітковому віці не часто стають причиною безпліддя в дорослому, проте підірвати жіноче здоров’я можуть і міоми, і кісти, і порушення менструальної функції.

Оскільки на організовані медогляди сподіватися марно, до здоров’я маленьких жінок повинні відповідально ставитися мами. Хоча сучасні підлітки поінформовані з цієї теми часто краще від дорослих, живого спілкування з близькою людиною на делікатні теми їм не замінить жодна соцмережа.

Нагадуємо, що до дитячого й підліткового гінеколога можна потрапити або на підставі електронного направлення дільничного педіатра безкоштовно, або на платній основі. У Тернопільській міській центральній дитячій поліклініці, що на вулиці Гоголя, такий спеціаліст приймає в 504-му кабінеті. Є гінекологи дитячого й підліткового віку в дитячій обласній лікарні, в приватних клініках.

Ліля КОСТИШИН.

Фото з вільних джерел